Cazinoul din Constanța – un obiectiv turistic de neratat

 
+3 click pentru
galerie

Oamenii au arătat dintotdeauna o fascinație pentru conceptul de cazinou, încă de la apariția acestora. Pe lângă misterul definitoriu jocurilor de noroc, cadrul în care acestea au loc contează enorm la experiența completă pe care o au jucătorii. De la cel mai vechi cazinou din lume, Casino di Venezia, deschis în 1638 și funcțional și astăzi, până la cele mai noi și moderne cazinouri, jucătorii își găsesc locațiile preferate unde să petreacă momente de neuitat.

Evident, platformele online sunt extrem de populare în zilele noastre, datorită unei serii nemaipomenite de avantaje pe care le oferă, precum acele cazinouri cu bonusuri fără depunere. Chiar și așa, farmecul unor cazinouri stradale celebre, nu dispare nici după ce acestea și-au încetat activitatea. Un exemplu fantastic care susține această idee este cazinoul din Constanța. Operă de artă arhitecturală Art Nouveau de la începutul secolului 20, cazinoul a reprezentat simbolul portului principal al țării, de la țărmul Mării Negre.

Niciun alt monument nu ilustrează la perfecție perioada Belle Epoque în România așa cum o face cazinoul din Constanța. Datând din primii ani ai secolului 20, construit de arhitectul Daniel Renard la cererea Regelui Carol I, cazinoul a fost inaugurat în 1910.

Momentele de glorie ale Cazinoului din Constanța

În 1903, autoritățile locale din Constanța au decis că este timpul ca orașul lor să aibă un cazinou modern, asemănător celor prezente pe Riviera Franceză. Proiectul a fost acordat arhitectului de origine franceză, Daniel Renard, care, după câteva conflicte de interes politic, a fost înlocuit de Petre Antonescu, urmând ca în 1907, Renard să poată începe lucrările monumentului așa cum îl știm astăzi.

La deschiderea ce s-a ținut în fața Prințului Ferdinand, cazinoul din Constanța dispunea de o orchestră cu 18 muzicieni, care au acompaniat grația și fastuozitatea edificiului. Parterul acestuia incorpora o scară maiestuoasă ce ducea la etajul superior. Locația dispunea de două săli de joc cu 17 mese de jocuri de noroc, o sală specifică pentru biliard și sală de lectură.

În 1912, la managementul cazinoului a ajuns Baronul Edgar de Marcay, în timpul căruia s-a construit Palace Hotel, gândit special pentru clienții cu renume ce vizitau cazinoul. Inaugurat în 1914, hotelul incorpora 250 de camere luxoase cu toate dotările existente, un restaurant de-a dreptul fabulos pentru acele vremuri și o terasă pe acoperiș.

Opulența cazinoului a atras jucători celebri și deosebit de bogați din întreaga lume, ce veneau în secret să parieze la jocurile de noroc favorite la cazinoul din Constanța. Poveștile trăite aici nu sunt lipsite de elementul dramatic – unii jucători cărora le-a lipsit norocul au ales să se arunce în mare sau să se împuște în camera de hotel.

Printre vizitatorii faimoși ce au trecut pragul cazinoului din Constanța se numără și Familia Imperială Rusească. Pe lângă sesiunile de gambling, cazinoul era recunoscut și pentru marile petreceri anuale organizate. Astfel, aceste evenimente au reușit să crească la un nivel colosal turismul de pe litoral, denumit în acea perioadă Riviera Românească.

Ceva mai târziu, în 1916, cazinoul din Constanța a uimit publicul din nou, la deschiderea sezonului. Pe lângă noile și modernele îmbunătățiri aduse locației, sala de biliard a fost înlocuită cu un spațiu destinat cinelor fastuoase și petrecerilor. Publicațiile străine au scris și despre modificările suferite de Barul American, acum modernizat complet, încât reușea să dea sentimentul că te regăsești într-un loc faimos dintr-un oraș european vestic.

Din același registru, publicul era de-a dreptul cucerit de orchestra condusă de Emilian Gheorghiu, prin execuția impecabilă a celor mai impunătoare compoziții, clasice și moderne. Pentru a completa experiența fabuloasă a clienților, auditoriul se transforma în fiecare seară într-o cameră de proiecție, unde se vizionau cele mai importante piese cinematografice ale vremii.

Cazinoul din Constanța în prezent. Ce a rămas?

În același fel ca multe alte importante monumente de artă din lume, cazinoul din Constanța a fost complet afectat de cele două Războaie Mondiale, în care Portul Constanța a fost văzut drept una din țintele principale ale inamicului. În timpul bombardamentelor din Primul Război Mondial, cazinoul a fost folosit de Crucea Roșie și transformat în spital. Deși cazinoul a fost redeschis în 1917 – cu renovări ce au durat până aproape de anii 30, acesta a suferit avarii mult mai grave în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, când a fost lăsat complet în paragină și uitat de autorități.

În timpul comunismului, Cazinoului din Constanța i-au fost aduse diferite restaurări, pentru care au fost folosiți deținuți ce au lucrat în condiții mai mult decât precare, iar în 1956 a fost trecut în Patrimoniul Național. Ultimele reparații majore au avut loc în 1988, an în care se sfârșește orice inițiativă efectivă de salvare a acestui monument istoric de o reală valoare, artistică și culturală.

Era modernă a adus diverse încercări de restaurare a edificiului, toate sfârșindu-se cu un mare eșec și nenumărate scandaluri. Și astăzi, cazinoul este în continuare în paragină, accesul în interior fiind complet interzis.

În 2007 însă, cazinoul și-a deschis ușile pentru echipa de filmare a binecunoscutului Francis Ford Coppola, găzduind-o pentru cele câteva scene filmate în interior, pentru producția Tinerețe fără tinerețe, film bazat pe nuvela cu același nume scrisă de Mircea Eliade.

Cu toate acestea, cazinoul din Constanța rămâne un obiectiv turistic important de vizitat, o plimbare pe faleza din fața cazinoului te poate duce într-o călătorie înapoi în trecut, în Epoca de Aur. Una din speranțele iubitorilor de artă și arhitectură dar și a pasionaților de jocuri de noroc merge spre o eventuală redeschidere a cazinoului într-un viitor apropiat. Pe modelul celorlalte cazinouri cu istorie de sute de ani, din Europa, experiența de cazinou poate să fie intens potențată de locația în care jucătorii pariază.

Mai mult de atât, așa cum în trecut cazinoul din Constanța a reprezentat un ajutor financiar imens adus industriei turismului, încercăm să ne imaginăm ce beneficii ne-ar putea aduce acum. Până atunci, data viitoare când te găsești în Constanța, nu uita să ieși la o plimbare pe faleză, admirând de afară frumusețea încă impozantă a cazinoului.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest