Ce aspirații au tinerii în ziua de azi? În ce societate vor să trăiască?

 
+3 click pentru
galerie

Mulți români își doresc să înceapă o viață nouă în altă țară. Sunt dezamăgiți de lipsa de oportunități din România și nu-și mai văd viitorul aici. Mai ales tinerii se hotărăsc foarte repede să plece din România, pentru a avea un viitor mai bun pentru cariera lor profesională, pentru familia lor.

Deja se vede că în România lucrurile stau foarte prost, realitatea este din ce în ce mai dificilă. Aici ne referim la toate aspectele, la corupție, la clasa politică, la justiție, sistemul de educație și de sănătate. România are unul dintre cele mai catastrofale sisteme de sănătate din UE, spitalele sunt vechi, iar riscul de infecții este ridicat. Este trist să constați că țara noastră are sistemul medical pe ultimul loc comparativ cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene, iar speranța de viață este scăzută în comparație cu media europeană.

Sistemul medical nu este la nivelul dorit de români. Mulți pacienți din spitalele locale se plâng de curățenia de aici, de lenjeria de pat foarte veche și uzată, de faptul că saloanele ar trebui renovate, iar uneori este o lipsă de paturi libere și este necesar ca două persoane să împartă același pat. Pacienții spun că  trebuie să-și cumpere medicamente și alte produse farmaceutice cu banii lor, pe toată perioada de spitalizare. Trebuie să plătești anumite servicii, să dai cadouri la anumite cadre medicale și să ai bani de operații, altfel nu te bagă nimeni în seamă. O alternativă mai bună ar fi sănătatea privată, din marile orașe. Sunt medici care se implică și care își fac meseria cu pasiune, dar cât vor mai sta în țară?

Alte țări care au probleme în sistemul de sănătate sunt Albania și Bulgaria. În România sunt probleme în gestionarea întregului sector public, nu doar în domeniul asistenței medicale.

Mulți dintre românii care trăiesc aici nu au un nivel bun de trai, mai ales cei din mediul rural. Există mari discrepanțe între săraci și bogați, între cei care locuiesc la sate, comune și cei de la orașe. Oamenii nu au suficienți bani pentru a-și satisface o parte din nevoile lor, trebuie să facă împrumuturi atunci când vor să plece într-un concediu sau să-și schimbe mașina.

Transportul public este relativ ieftin, dar nu se ridică la standardele din străinătate. Trenurile sunt foarte scumpe, unele foarte vechi și lente. Drumurile sunt foarte aglomerate, iar gradul de poluare în multe orașe este prea mare.

După mulți ani de muncă, oamenii beneficiază de pensii mici și trăiesc în sărăcie. Părinții și bunicii noștri au pensii de nimic și asta chiar după 35 ani de muncă. România este o țară unde nu sunt apreciați și respectați oamenii care au muncit aproape jumătate din viață, aici talentele nu sunt deloc încurajate.

România este una dintre cele mai defavorizate țări din Uniunea Europeană. Aici corupția este mare, iar preocuparea pentru cetățeni este minimă. Românii se revoltă împotriva corupției însă, din păcate, corupția este înrădăcinată prea mult în sistem.

România se confruntă cu o emigrare de mare amploare. Tinerii nu mai găsesc locuri de muncă bine plătite, cu excepția câtorva domenii de activitate, unde cererea forței de muncă este mai mare decât oferat. Cele mai bine plătite locuri de muncă sunt în domeniul IT. Salarii mari pot avea avocații și notarii. Alte locuri de muncă bine plătite în București se găsesc pentru cei care au abilități de comunicare și care cunosc o limbă de circulație internațională.

Românii emigrează în alte țări, pentru a căuta o viață mai bună. Emigrarea românilor provoacă milioane de pierderi și afectează serviciile furnizate de guvern. Sunt numeroase comune și sate depopulate, dar și orașe mari care au pierdut procente semnificative din populație în ultimii 20 de ani.

Românii cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani au emigrat și au declarat că au părăsit țara pentru a căuta oportunități de angajare, cu salarii mai bune. Acest lucru are consecințe pentru țară. În primul rând populația este în curs de îmbătrânire, apoi există o lipsă de forță de muncă calificată. La asta se adaugă o lipsă de medici, de asistente și cadre medicale, care aleg să muncească în străinătate, pentru salarii mult mai mari ca în România.

Pentru românii plecați în Occident de mulți ani, întoarcerea în România nu pare a fi o idee bună, pentru că nu au siguranța că ceva se va schimba în bine aici. Mai ales românii care provin din mediul rural, consideră că nu au de ce să se întoarcă. Ei știu că viața este grea și în străinătate, că lucrează foarte multe ore pe zi, dar se consideră norocoși că au salarii mai mari comparativ cu cele pe care le-ar primi în țară pentru aceeași muncă. Prin urmare, românii continuă să plece din țară, iar cei care au emigrat deja, nu vor să revină acasă. Oricât de dificilă ar fi viața și peste granițe, cel puțin sunt mulțumiți de faptul că primesc salarii mai mari pentru munca lor și pot avea acces la îngrijiri medicale excelente, oferite de sisitemul de sănătate din Occident.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest