Ce este bine să facem de Înălţare? Tradiţii şi obiceiuri vechi de sute de ani

 
+2 click pentru
galerie

Aşa cum spuneam, mâine, credincioşii ortodocşi sărbătoresc înălţarea Domnului care este unul dintre cele 12 mari praznice împărăteşti ale creştinătăţii. Dincolo de semnificaţia religioasă, există numeroase tradiţii populare care ne învaţă ce trebuie să facem pentru a avea noroc tot anul, dar mai ales ce nu trebuie să facem.

În tradiţia populară, marele praznic aminteşte de ziua când Iisus s-a urcat la ceruri şi este împodobit cu numeroase obiceiuri strămoşeşti, respectate în popor de sute şi sute de ani. Totodată, sărbătoarea Înălţării este o zi de împăcare, de reconciliere cu rudele şi prietenii.

În familia care respectă aceste tradiţii va domina buna dispoziţie, iar necazurile şi ghinioanele se vor îndepărta de gospodăria respectivă. De la Paşte şi până la Înălţarea Domnului, cerurile sunt deschise, iar sufletele persoanelor care trec la viaţa veşnică în acestă zi ajung direct în rai, fără să mai treacă prin temuta judecată de apoi.   

Tradiţii şi obiceiuri

Una dintre tradiţiile din ajunul sărbătorii este legată de florile de alun. Se spune că acestea au puteri magice şi trebuie  păstrate alături de busuiocul sfinţit la Bobotează. Împlinirea acestui ritual aduce sporul în gospodărie.

În numeroase localităţi din Muntenia, bărbaţii păstrează tradiţia şi oartă frunze de nuc la brâu, pentru a nu  avea dureri de spate. Mai mult, se respectă această tradiţie pentru că şi Iisus a purtat un mănunchi de frunze la brâu în ziua Înălţării Sale la cer. La ţară se practică ritualul leuşteanului. Această datină îi apără pe gospodari şi pe animalele lor de efectele vrăjilor şi de spiritele rele.

Nu trebuie să ne certăm cu nimeni în ziua praznicului. Dacă respectăm această datină, moştenită din moşi-strămoşi, duşmanii nu vor avea putere asupra noastră şi vom fi mai sănătoşi tot anul.  O altă tradiţie spune că de Înălţare nu se dau cu împrumut chibrituri. În caz contrar, gospodarul va avea numai pagubă în casă, va fi hulit în comunitatea în care trăieşte şi toată familia va avea numai necazuri.

L.F.⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest