Ce trebuie să faceţi în caz de accident nuclear? Iată cum puteţi limita contaminarea radioactivă

 
+2 click pentru
galerie

După accidentul nuclear produs în Ucraina, este bine să ştim ce trebuie să facem în caz că, din nefericire, un nor radioactiv ar pătrunde în ţara noastră. Iată câteva sfaturi foarte utile date de specialişti, care ne ajută să învăţam ce trebuie să facem în cazul în care ar apărea un asemenea pericol.

"Din verificări, situaţia este sub control în Ucraina. Am discutat inclusiv cu ambasada noastră. Nu este nicio problemă, peste două zile îşi reia activitatea reactorul. deci nu sunt probleme deosebite," a declarat Raed Arafat, pentru Antena Stars.

Ce s-ar întâmpla dacă în ţara noatră ar pătrunde un nor radioactiv?

"În organism pătrunde iod (deci în glanda tiroidă), iod neradioactiv şi inhalezi iod radioactiv. Glanda tiroidă se saturează cu iod neradioactiv şi iodul radioactiv e eliminat biologic. dacă nu iau pastila cu iod în 24 de ore de la expunere, mai bine nu o mai iau. Pentru că deja iodul radioactiv a intrat în sistemul organismului, a ajuns în tiroidă, şi dacă iau mai mult iod nu fac decât să expun organismul la alte pericole. De supratiroidism şi aşa mai departe," a declarat Ionuţ Purica, expert în energie nucleară, pentru Antena Stars.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest