Dacă ai renunțat la ochelarii de vedere și ai trecut la purtarea lentilelor de contact, ai făcut cea mai bună alegere. Cu toate acestea, există o serie de greșeli majore pe care ai putea fi tentat să le faci, dar care ar putea fi extrem de dăunătoare pentru vederea ta. Dacă nu știi care sunt cele mai frecvente situații cu care te-ai putea confrunta, dar mai ales care ar fi efectul lor negativ asupra ochilor tăi, am pregătit o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care purtătorii de lentile le fac, pentru a le evita. Iată care sunt acestea.
articolul continua dupa recomandari
#1 - Să uiți să le îndepărtezi de la ochi
Lentilele de contact rămân de foarte multe ori uitate la ochi, din neglijență, comoditate sau uitare. De aceea, această situație este și cea mai des întâlnită, dar poate fi extrem de dăunătoare pentru ochii tăi. Corneea, adică pelicula care învelește globul ocular, are nevoie de oxigenare, pentru a se păstra sănătoasă, și deși lentilele de contact permit trecerea aerului, nu se compară cu situația în care lași ochiul să respire liber. De aceea, e absolut necesar să lași ochii să respire măcar pe timpul nopții, când trebuie neapărat să îndepărtezi lentilele cu uz zilnic. Lentilele de contact creează un mediu moale, cald și umed care reprezintă un adevărat paradis pentru dezvoltarea bacteriilor, paraziților sau ciupercilor, așa că nu uita să te duci la culcare fără lentile la ochi!
#2 - Să intri în apă cu lentilele la ochi
Indiferent că e vorba de un simplu duș, o baie în piscină sau o sesiune relaxantă de înot într-un lac cu apă dulce sau în mare, unde apa e sărată, lasă lentilele departe de orice sursă de apă, dacă vrei să nu riști o contaminare gravă. Orice sursă de apă, oricât de curată ar părea, conține microorganisme, care ți-ar putea afecta globul ocular, pentru că și-ar găsi adăpost în spatele lentilelor de contact. De asemenea, apa dintr-o piscină conține clor sau bacterii, care, nedepistate la timp, pot duce la pierderea totală a vederii. Lasă întotdeauna lentilele pe mal!
#3 - Să cumperi lentile „după ureche”, fără o prescripție medicală
Poți fi tentat să vrei să faci trecerea de la ochelari de vedere la lentile de contact cât mai repede, la fel cum a făcut un prieten sau o cunoștință de-ale tale, fără a mai trece pe la medicul oftalmolog. Sau să achiziționezi o pereche oarecare, doar pentru că e la reducere. Nimic mai greșit de atât, pentru că, chiar și atunci când porți aceleași dioptrii ca altcineva, specialistul trebuie să îți dea indicații personalizate. Ochii tăi au nevoi diferite de ale altei persoane sau organismul tău poate fi mai sensibil decât ale altora. Nu sări peste controlul medical anterior comandării unei perechi de lentile. După ce ai obținut informațiile de la optiometrist, poți căuta site-uri de încredere, cum este Lentiamo, produsele compatibile cu nevoile tale de corectare a vederii.
#4 - Să nu folosești soluții speciale pentru lentile
Cu siguranță te-ai întrebat de ce nu poți lăsa lentilele peste noapte sau atunci când alegi să faci o pauză de la purtarea lor în apă sau în ser fiziologic. Este, probabil, cea mai comună întrebare, atunci când vine vorba de improvizații în purtarea lor. Dacă ai scăpa lentila pe jos, ai pune-o înapoi la ochi? Pentru că, așa cum menționam mai sus, orice sursă de apă conține microorganisme sau bacterii care ar putea fi fatale pentru vederea ta. În afară de acest aspect, materialul din care au fost create lentilele poate avea foarte mult de suferit, pentru că își poate schimba textura sau gradul de hidratare pe care ar trebui să le aibă atunci când intră în contact cu corneea ta. Astfel, poți ajunge să o zgârii. Cumpără soluția recomandată pentru tipul de lentile pe care le folosești și nu te abate de la instrucțiunile de igienă, dacă vrei să nu ai probleme cu ochii.
#5 - Să împarți aceeași pereche de lentile cu cineva
Dacă nu știai, nu doar contactul sexual neprotejat îți poate aduce mari neplăceri, dacă una dintre persoane este purtătoare a unui virus sau a unei bacterii, ci și purtarea aceleiași perechi de lentile. Ai putea folosi aceeași periuță de dinți cu cineva? Atunci nu recurge niciodată nici la această metodă, indiferent de situația în care te afli. Purtarea în comun a lentilelor poate duce la înroșirea ochilor și apariția ulcerațiilor de cornee.
Acestea sunt doar cinci din cele mai uzuale greșeli pe care le fac cei care poartă lentile de contact. Acum, că știi care pot fi efectele lor, cu siguranță nu le vei repeta. Protejează-ți ochii și menține-ți vederea sănătoasă!
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc