Cinci românce de care ar trebui să fim mândri!

 
+5 click pentru
galerie

Acum mai bine de un secol cele mai multe uși erau închise femeilor. Nu era o potrivit ca o domnișoară să arate că este cel puțin la fel de capabilă ca un bărbat. Ce faci când ți se refuză dreptul la împlinirea fericirii prin educație? LUPȚI


Virgina Maria Andreescu – Haret (1894 -1962) prima femeie arhitect România. S-a născut la 21 iunie 1894. Este nepoata marelui pictor peisagist Ioan Andreescu şi soţia matematicianului şi astronomului Spiru Haret, nepotul ce a moștenit integral numele fondatorului învățămntului de performanță.


Sarmiza Bilcescu (1867 – 1935) – A fost prima femeie înscrisă la Facultatea de Drept din Paris, prima femeie avocat din România și cea dintâi femeie din lume care a obtinut titlul de Doctor in Drept, la Universitatea din Sorbona.


Maria Cutarida Cratunescu (1857 – 1919) – prima femeie doctor in medicina din Romania. Şi-a făcut studiile liceale la Şcoala Centrală din Bucureşti şi la Zürich, loc unde s-a înscris şi la Facultatea de Medicină, în 1877.


Elisa Leonida Zamfirescu (1887 – 1973) – prima femeie studenta a Academiei Regale Tehnice din Berlin. Prima femeie inginer din Europa. Respinsă, din cauza prejudecăţilor, de conducerea Şcolii de Poduri şi Şosele din Bucureşti, s-a înscris, începând cu 1909, la Academia Regală Tehnică din Berlin, Charlottemburg, pe care a absolvit-o în 1912, devenind prima femeie inginer din Europa.


Elena Stoenescu – Caragiani (1887 – 1929) – prima femeie aviator din Romania . Se spune că a fost martora zborului istoric al lui Aurel Vlaicu și de aici s-a înscris la Şcoala de Pilotaj a Ligii Aeriene. 

Citește mai multe detalii AICI! 

Sursa: www.istorie-pe-scurt.ro


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest