Cine e cel mai bătrân actor din istorie care a câștigat Oscarul

 

Legendarul Henry Fonda este cel mai bătrân actor care a câștigat Premiul Oscar pentru un rol principal.

Henry Fonda a fost premiat în 1982 pentru rolul principal din filmul On Golden Pond. Pe 29 martie 1982, la data galei, Henry Fonda avea 76 de ani și 317 de zile.

On Golden Point este o dramă de familie care ni-l prezintă pe Henry Fonda în ultimul său film de cinema. On Golden Point a avut un buget de 15 milioane de dolari, iar încasările au fost de aproximativ 120 de milioane de dolari.

Pe lângă premiul obținut de Henry Fonda, On Golden Point a mai câștigat două premii Oscar - la categoria cea mai bună actriță prin Katharine Hepburn și cel mai bun scenariu, prin Ernest Thompson.

Pe locul doi în topul celor mai vârstnici actori care au câștigat Oscarul pentru un rol principal se află John Wayne. Pe 7 aprilie 1970, pe când avea 62 de ani și 316 zile, John Wayne a fost premiat pentru rolul din True Grit. De altfel, el a deținut recordul celui mai vârstnic actor timp de 12 ani, până în 1982, când a fost devansat de Henry Fonda.

Pe trei îl regăsim pe George Arliss, care la 62 de ani și 209 zile a fost premiat pentru rolul din Disraeli. El a deținut recordul timp de 40 de ani, între 1930 și 1970, fiind devansat de John Wayne.

Anthony Hopkins poate doborî recordul în acest an

Nominalizat pentru rolul din The Father, Anthony Hopkins ar putea deveni în acest an cel mai vârstnic actor care a câștigat Premiul Oscar pentru un rol principal.

Potrivit cotelor la pariuri sportive, el are a doua șansă să se impună la această categorie. Hopkins are cota 11.00, în timp ce mare favorit este Chadwick Boseman, pentru rolul din Ma Rainey's Black Bottom, cu cota 1.04. Riz Ahmed (Sond of Metal - cota 15.00), Gary Oldman (Mank - cota 21.00) și Steven Yeun (Mineri - cota 26.00) sunt următorii favoriți.

Anthony Hopkins a intrat deja în istorie, fiind cel mai vârstnic actor într-un rol principal nominalizat la această categorie, la vârsta de 83 de ani și 93 de zile.

El a doborât astfel recordul deținut timp de 21 de ani de Richard Farnsworth, care avea 79 de ani și 167 de zile când a fost nominalizat pentru rolul din The Straight Story.

Christopher Plummer deține recordul la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar

Recordul la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar îi revine lui Christopher Plummer, la vârsta de 82 de ani și 75 de zile. El a primit acest premiu pe 26 februarie 2012, pentru rolul din filmul Beginners și deține recordul de 9 ani.

Astfel, Plummer a doborât recordul pe care l-a deținut timp de 36 de ani George Burns, intre 1976 și 2012, pentru rolul din The Sunshine Boys. El avea 80 de ani și 69 de zile.

De altfel, Plummer este și cel mai vârstnic nominalizat din istoria Premiilor Oscar la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar, la vârsta de 88 de ani și 41 de zile. S-a întâmplat în 2018, pentru rolul din filmul All the Money in the World.

Alte recorduri de vârstă de la Premiile Oscar

Cel mai bătrân regizor care a câștigat Premiul Oscar este Clint Eastwood, în 2005, pe când avea 74 de ani și 272 de zile. El a obținut premiul pentru regia filmului Million Dollar Baby și deține recordul de 15 ani.

În schimb, cel mai vârstnic regizor nominalizat la această categorie a fost John Huston (Prizzi's Honor), la vârsta de 79 e ani și 184 de zile. El deține acest record de 35 de ani, din 1986 încoace.

Cel mai tânăr regizor care a câștigat Premiul Oscar la această categorie este Damien Chazelle, la vârsta de 32 de ani și 38 de zile, în 2017, pentru La La Land.

Cel mai tânăr actor care a câștigat premiul Oscar pentru un rol principal este Adrien Brody, la vârsta de 29 de ani și 343 de zile, pentru The Pianist, în 2003. Deține recordul de 18 ani. Cel mai tânăr nominalizat la această categorie este Jackie Cooper, care avea doar 9 ani și 20 de zile. Nominalizarea a fost pentru rolul din filmul Skippy, iar el deține recordul de 90 de ani.

Cea mai vârstnică actriță care a câștigat premiul pentru un rol principal a fost Jessica Tandy, la 80 de ani și 292 de zile, pentru rolul din Driving Miss Daisy. Ea deține recordul de 31 de ani.

În schimb, cea mai vârstnică nominalizare la această categorie i-a revenit Emmanuellei Riva, la 85 de ani și 321 de zile, pentru rolul din Amour. Ea deține recordul de 8 ani.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest