Culoarea ciclului tău menstrual nu este normală? Afecţiunile care se ascund în spatele acestor schimbări

 

Fiecare femeie ar trebui să fie extrem de atentă la ciclul său mentrual în fiecare lună, pentru că orice schimbare anormală poate însemna o afecţiune netratată, iar aceasta poate conduce la probleme serioase de sănătate.

Multe femei sunt îngrijărate de culoarea ciclului lor, care se poate schimba de la o lună la alta, uneori aparent în mod inexplicabil. Culoarea normală este roşu sau roz închis. În schimb, culoarea maro sau maro închis, indică faptul că sângele este vechi şi nu a fost eliminat imediat din corp. Acesta poate apărea la începutul sau sfârşitul menstruaţiei.

Sângele de culoare gri poate indica avort sau o infecţie, iar în acest caz un consult ginecologic este prioritar un doctor ginecolog, explică specialistul imunolog doctor Tania Bejan, pentru site-ul csid.ro.

“Dacă se observă schimbări semnificative ale menstruaţiei, primul pas pentru diagnosticarea problemei îl reprezintă contactarea medicului ginecolog. Acesta va realiza un consult pelvian şi diferite analize care îi vor indica cauza problemelor. Ulterior, bazându-se pe rezultate, va stabili şi un tratament corespunzator”, a mai spus doctorul Tania Bejan.

O altă problemă pentru multe femei sunt petele de sânge care apar înainte de termen. Chiar dacă aparent nu reprezintă nişte probleme grave, apariţia lor este determinată de anumite cauze, conform feminis.ro.

Stresul, perioadele extrem de aglomerate și tensionate pot determina apariția petelor intermenstruale. De asemenea, dezechilibrele hormonale şi utilizarea contraceptivelor orale poate avea acest efect  în primele luni de la utilizare (iar în unele cazuri chiar constant); de asemenea, și atunci când renunți la ele, există o perioadă de dezechilibru care poate duce la existența lor.

Dispozitivele intrauterine pentru prevenirea sarcinii pot constitui o altă cauză a acestor pete.

Sarcina ectopica sau avortul sunt deja problemele majore, care nu pot fi trecute cu vederea; dacă știi că nu te-ai protejat la ultimele contacte sexuale pe care le-ai avut, atunci ia în considerare și un avort spontan care ar putea surveni fără să știi că ești însărcinată. În acest caz, apelează de urgenţă la un medic!

Sindromul ovarelor polichistice este o altă problemă importantă ce are că simptom petele între două menstruații. Mai rar ce-i drept, dar nu imposibil, cancerul de col uterin poate avea acest efect, de aceea ai grijă să faci constant testul Babeș-Papanicolau pentru depistarea acestui tip de cancer.

Anumite infecții vaginale se manifestă și prin apariția acestor pete de sânge. De asemenea, bolnavele de diabet pot prezenta acest efect, deci este o problemă demnă de luat în seamă, când alte explicații se exclud.

Dacă petele intermenstruale durează mai mult de 3 zile sau dacă își fac apariția timp de 3 cicluri menstruale la rând, este cazul să mergi cât de repede poţi la un medic ginecolog.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest