Cum să alegi corect scaunul copilului în maşină? Greşeli frecvente ale părinţilor

 

Siguranţa copilului nostru în maşină este extrem de importantă.

Un procent de 95% dintre părinţi fac cel puţin o greşeală semnificativă atunci când instalează scaunul copilului în maşină sau atunci când îl pregătesc pe acesta pentru călătorie. Conform unui studiu publicat de Journal of Pediatrics,  86% dintre părinţi – majoritatea mame cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani – îl poziţionează incorect pe nou-născut în scaunul auto, ceea ce creşte considerabilă şansele ca bebeluşul să sufere răni, chiar şi în absenţa unui accident.

Părinţii rareori citesc instrucţiunile de instalare a scaunului auto dedicat bebeluşilor, dar ştiu să facă diferenţa între caracteristicile acestor scaune în funcţie de categoriile de vârstă. Mulţi părinţi cumpără în cunoştinţă de cauză scaune auto, le cunosc dinainte caracteristicile în funcţie de vârstă, recunosc că urmăresc foarte multe fotografii şi videoclipuri atunci când urmează să achiziţioneze un astfel de dispozitiv, însă foarte puţin alocă timp pentru instalarea corectă a scaunului în maşină.

3 tipuri de scaune auto sunt la mare căutare:
1.    scaunele auto grupa 0-13 kg (scoica, pentru nou născuţi )
2.    scaunele auto grupa 9-36 kg
3.    scaunele auto cu isofix  (care sunt, în general, mai scumpe, dar cele mai sigure).

Există amenzi usturătoare pentru cei ce nu respectă siguranţa copilului pe bancheta din spate, însă mulţi români ocolesc Legea cumpărând simple înălţătoare pentru copiii mici. În aceste înălţătoare, de cele mai multe ori, copiii sunt lasaţi să stea fără să fie prinşi cu centura maşinii, iar în cazul unui accident, capul este prima parte a corpului care este pusă în pericol. Prin comparaţie, scaunele auto au apărători laterale, care protejează corpul şi mai ales spatele şi capul, în cazul unui impact.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest