Cum să faci cei mai buni castraveți murați în saramură cu 12 condimente

 

Mai e foarte puţin şi vine toamna, iar sezonul murăturilor bate la uşă. În scurt timp, gospodinele vor începe pregătirile, vor merge la cumpărături în târgurile de legume şi vor alege tot ce mai bun pentru la iarnă cămara să fie plină.

Castraveţii muraţi sunt una dintre cele mai delicioase gustări, pot fi incluşi în orice masă şi nu ar trebui să îţi lipsească din casă, mai ales în sezonul rece. 

Castraveți murați în saramură este o rețetă preparată de gospodinele săsoaice din satul Viscri care preferă mai mult murăturile conservate în saramură decât în oțet. Chiar dacă folosesc câteodată și oțetul, acesta este preparat în casă, din mere din grădină proprie.

"Se aleg castraveți de mărime potrivită, se spăla cu apa rece apoi se pun într-un vas cu apa rece peste care se presară aproximativ o mână de sare, și se lasă 24 de ore. Se aruncă apoi zeamă lăsată și se așează în borcan pentru iarnă. Din grădină aduc câteva frunze de vișin, frunze de țelină, un morcov sau mai mulți, după câte borcane avem cu castraveți, un strugure- doi necopți, hrean proaspăt, usturoi, cimbru, mărar, un măr, pătrunjel rădăcină, foi de dafin și piper. Toate se pun în borcan printre castraveți, iar deasupra crenguțe de cimbru și mărar. 

Se încălzește apoi apa, care nu se fierbe, doar se încălzește, iar la un litru de apa pun două linguri de sare și o lingură de zahăr. Torn compoziția în borcane care se lasă descoperite, fără capac sau celofan, 10 zile, timp în care, în fiecare zi se aruncă spumă care se face deasupra castraveților, în urmă fermentației. După 10 zile, când compoziția se limpezește, borcanele se leagă la gură și se păstrează fără probleme chiar și doi ani", a explicat Caroline Fernolend, pentru Agerpres.

În cazul în care se pune oțet în loc de apă, în compoziție se pun două linguri de zahăr și una de sare, foi de dafin și piper, iar deasupra borcanului fire de hrean, fără alte condimente. Rețetele sunt valabile și în cazul în care punem gogonele la murat, în loc de castraveți.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest