Cum să faci rapid şi simplu cei mai buni mucenici? Iată trei reţete care îţi vor fi de mare ajutor

 

Primăvara este una dintre cele mai frumoase perioade din an, şi nu doar datorită faptului că se încălzeşte vremea. Perioada mărtişorului, dar şi a mucenicilor au farmecul lor, aşa că nu trebuie să treacă aceste zile fără să guşti măcar o farfurie bună cu mucenici.

Pe 9 martie sunt sărbătoriţi cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, care au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), mare prigonitor al creştinilor. Sărbătoarea spune că că Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceştia nu erau doar romani de origine, ci şi greci, amestecaţi cu armeni.

Dacă te-ai hotărât să pregăteşti şi tu acasă mucenici, dar nu te-ai hotărât încă la o reţetă anume, ei bine cu siguranţă rândurile de mai jos îţi vor fi de mare ajutor. Iată trei reţete delicioase de mucenici, potrivit stiri.apropotv.ro.

1. Retetă mucenici (sfințișori) fierți

Ingrediente pentru aluat: 

  •  250g făină 
  •  120ml apă călduță 
  •  un praf de sare

Ingrediente pentru sirop:

  •  2 litri apă 
  •  Un praf sare 
  •  300g zahăr 
  •  3 linguri miere 
  •  coajă rasă de la o lămâie 
  •  2 fiole esență de rom 
  •  2 pliculețe zahăr vanilat 
  •  200g sâmburi de nucă 

Mod de preparare:

Într-un castron se pune făina, adăugăm un praf de sare, apă și amestecăm totul până obținem un aluat elastic, care nu se lipește deloc de mână. Luăm bucățele foarte mici de aluat, pe fiecare în parte, le rulăm între suprafața de lucru și podul palmelor până obținem un rulou de aproximativ 7cm și subțire. Din ruloul obținut, formăm un cerc, apoi îl încolăcim în formă de 8.

Toți mucenicii obținuți îi punem la uscat pe o coală de hârtie, până a două zi. A două zi, după ce s-au uscat putem să-i preparăm. Într-o cratiță punem 2 litri apă, adăugăm zahărul tos, pliculețele de zahăr vanilinat, un praf de sare și aducem la fierbere. 

Când începe apa să fiarbă, adăugăm în cratiță și mucenicii și îi lăsăm să fiarbă până se înmoaie. În timpul fierberii amestecați din când în când în cratiță să nu se lipească mucenicii unii de alții. 

Când sunt suficienți de fierți, adăugăm mierea, coajă rasă de la o lămâie, esențele de rom și nucă și amestecăm. Dacă va place scorțișoară, puteți să adăugați și scorțișoară. Mucenicii gătiți astfel, se pot servi atât calzi cât și reci.

2. Reţetă mucenici (sfințișori) moldovenești
 
Ingrediente pentru mucenici:

  •  1 kg de făină 
  •  3 ouă 
  •  125 gr zahăr 
  •  450 ml lapte 
  •  2 pliculețe drojdie uscată /50 gr drojdie proaspătă 
  •  50 ml ulei 
  •  coajă de la o lămâie 
  •  1 esența de vanilie 

Ingrediente pentru sirop:

  •  300 ml apă 
  •  150 zahăr 
  •  o esență de lămâie 
  •  coajă de la o portocală

Ingrediente pentru decor:  

  •  200 gr de miere 
  •  200 gr de nucă măcinată

Mod de preparare:

Pentru început se prepară maiaua. Înmuiem drojdia cu puțin lapte, adăugăm o linguriță zahăr și 1-2 linguri de făină și amestecăm bine până abținem un amestec omogen. Lăsăm maiaua să crească 10-15 minute. Într-un castron sau în bolul mixerului în cazul meu punem făină, ouăle, zahărul, maiaua crescută. Începem să frământăm adăugând laptele puțin câte puțin până obținem un aluat omogen. Adăugăm apoi și uleiul și frământăm bine 10 minute cu mixerul sau 20 de minute cu mână. Lăsăm aluatul să crească într-o încăpere caldă, cel puțin 1 oră sau până își dublează volumul. Între timp ne ocupam de sirop. Punem la fiert apa cu zahărul și lăsăm să fiarbă 2-3 minute din momentul în care a început să clocotească. Oprim focul, adăugăm esență de vanilie și coajă de portocală pe care am decojit-o cu ajutorul ustensilei pentru curățat cartofi (va fi mai ușor de scos din sirop). 

Când aluatul a crescut, îl scoatem din bol și frământăm puțin cât să scoatem aerul format înăuntru. Luăm apoi bile de mărimea unui măr mic și le întindem într-un șnur de aprox 70 de cm pe care în împletim în 2 și formăm o brățara lipind capetele. Incrucusam apoi aluatul pentru a formă un 8. O altă variantă mai ușoară de a formă mucenicii este să facem un șnur din aluat cam de 40-50 de cm și formăm un melc răsucind unul din capete până la mijloc. Răsucim și celălalt capăt al șnurului dar rotind melcul în sens invers până ajungem lângă celalat melc foarmat pentru a obține un 8. Se pun mucenicii formați în tavă în care am pus hârtie de copt și să lasă la crescut cam 15- 20 de munte. Se ung apoi cu ou și se dau la cuptor, la foc mediu pentru 20 de minute sau până sunt aurii deasupra. Se lasă apoi să se răcească și se toarnă peste ei siropul călduț. Se lasă 15 minute să se însiropeze bine apoi se ung cu miere și se presară cu nucă măcinată.

3. Reteţă mucenici (sfințișori) că-n Dobrogea

Ingrediente mucenici (sfințișori) că-n Dobrogea:
 

  •  400 g mucenici 
  •  300 g zahăr 
  •  2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 lingurită sare 
  •  2-3 lingurițe scortisoară 
  •  2 lingurițe esentă rom 
  •  coajă rasă de la o lămaie 
  •  coajă rasă de la o portocală 
  •  400 g nucă 
  •  3-4 litri apă.

Mod de preparare:

Primul pas este fierberea apei. Dacă doriți mai multă zeamă puneți 4 litri. Adăugăm în apă zahărul, sarea și zahărul vanilat. Amestecăm bine pană se dizolvă. Când apa a dat în clocot adăugăm mucenicii și lăsăm la foc mic pentru 10 minute, amestecând ușor. 

Acoperim cu capac și stingem focul. După 20-30 minute adăugăm esența de rom, scorțișoară și coajă rasă de portocală și lămaie. La final adăugăm și nucă măcinată. Servim reci sau calzi după preferințe, bineînțeles cu 44 pahare de vin.

Poftă bună!

Foto: Libertatea pentru Femei / Arhiva

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest