În general, femeile sunt destul de îngrijorate când vine vorba despre mirosurile vaginului lor, însă există anumite soluţii care pot rezolva această problemă.
articolul continua dupa recomandari
Vaginul are în mod natural un miros specific ce diferă de la o femeie la altă, este un lucru perfect normal. Mirosul depinde de mai mulți factori, printre care și igiena personală, alimentația și tipul de haine purtate. În cazul infecțiilor vaginale fungice sau bacteriene, însă, mirosul se intensifică, potrivit secretele.com.
Principalele cauze ale acestor infecții sunt igiena intimă precară și bolile cu transmitere sexuală. Modificările de miros pot fi însoțite și de alte simptome precum iritație, prurit și mâncărime. Un vagin sănătos are un ph acid datorită florei bacteriene benefice care îl populează. Printre altele, aceste bacterii au rolul de a preveni infecțiile periculoase.
Pentru a menține echilibrul acestei flore bacteriene se recomanda să eviți săpunurile astringente și puternice pentru igiena intimă. Detergenții conținuți pot compromite echilibrul natural al ph-ului, ceea ce te predispune la tot felul de infecții.
Un alt amănunt important este să mănânci sănătos și să bei multe lichide. Deshidratarea se răsfrânge inclusiv asupra sănătății aparatului reproducător, deoarece apa joacă un rol esențial în eliminarea toxinelor și a bacteriilor dăunătoare, care, pe lângă infecții, se fac responsabile și de apariția mirosurilor neplăcute din zona intimă.
Este esențial să menții și o bună igiena sexuală. Fă sex protejat folosind prezervative, deoarece acestea sunt cea mai bună metodă de a preveni numeroase boli cu transmitere sexuală precum herpesul, sifilisul, gonoreea, chlamydia și HIV. În plus, fă examene ginecologice la intervale regulate. Inclusiv vestimentația influențează aceste probleme. Anumite tipuri de țesături favorizează supraîncălzirea zonei intime și rețin umezeală, creând astfel un mediu foarte propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Pentru a te feri de infecții, zonă intimă trebuie să fie curată și uscată.
Un alt aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este acela de a schimbă cât mai des absorbantele pe durată ciclului menstrual. Evită să le folosești atunci când nu este neapărat necesar, întrucât acestea rețin căldură și umezeală în zona vaginală. În plus, tind să absoarbă și secrețiile vaginale normale cu rol de protecție.
Iată câteva metode eficiente de îndepărta cu ușurință mirosurile vaginale neplăcute!
1. Spălături vaginale cu frunze de lămâie
Frunzele de lămâie sunt excelente pentru igiena intimă. Acestea conțin limonen, o substanță cu proprietăți antibiotice și antimicrobiene puternice, și care previne inclusiv reacțiile alergice. În plus, limonenul combate eficient candidoză, vaginită și leucoreea, și reface echilibrul ph-ului. Îndepărtează rapid mirosurile neplăcute de natură infecțioasă și calmează iritația și mâncărimea.
Iată cum le poți folosi pentru spălături:
Spală bine 10 frunze de lămâie, zdrobește-le și pune-le într-un pahar cu apa. Amestecă bine, apoi fierbe-le până ce apa căpăta o tentă verzuie. După răcire, strecoară infuzia și păstrează apa pentru spălături vaginale. Se recomanda să nu te clătești cu apa de la robinet după folosire decât dacă în urmă spalaturilor ai o senzație de disconfort. Nu folosi deloc săpun.
Apa trebuie să fie călduță, niciodată fierbinte. În plus, nu se recomanda această metodă persoanelor alergice la lămâi. Repetă procedeul de câteva ori pe săptămâna, iar mirosul neplăcut și mâncărimile vor dispărea curând.
2. Spălături vaginale cu oțet de mere
Oțetul de mere are proprietăți antifungice și antimicrobiene, precum și un efect calmant. Folosirea oțetului de mere pentru spălături vaginale elimină mirosul neplăcut și reechilibrează ph-ul pielii. Tot ce trebuie să faci este să adaugi 3 căni de oțet de mere la apa din cadă și să faci o baie de 20-30 de minute. Dacă mirosul este foarte pronunțat, repetă procedeul de 3-5 ori pe săptămâna.
Poți folosi oțetul și altfel pentru igienizarea zonei intime. Diluează oțetul cu apa, îmbibă un tampon în soluție, apoi introdu tamponul în vagin și ține-l introdus timp de 30-60 de minute. Pentru refacerea echilibrului ph-ului, poți folosi oțetul și intern, bând zilnic o cană de apa în care ai dizolvat 30 ml de oțet de mere.
3. Spălături vaginale cu iaurt
Iaurtul este și el un mijloc natural eficient pentru igienizarea zonei intime. Răstoarnă într-un vas între un sfert și o jumătate din conținutul unei cutii mari de iaurt. Îmbibă în iaurt un disc de vată și curată cu el pielea vaginului folosind mișcări blânde. Lasă iaurtul să acționeze pe piele câteva minute, apoi îndepărtează-l prin clătire cu apa și usucă-te prin tamponarea ușoară cu un prosop moale. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi.
Un alt mod de a-l folosi presupune introducerea unei cantități mici de iaurt direct în vagin. Lasă-l să acționeze câteva minute, după care spăla-te bine cu apă. Nu folosi iaurt dacă ești alergica la lapte și derivate din lapte. Dacă niciunul dintre remediile prezentate nu te ajută să scapi de iritație și de mirosul neplăcut, cere sfatul unui medic ginecolog.
Foto: arhivă
M.T.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc