Cum să scapi de AFTE în doar 3 ZILE? Iată care sunt cele mai EFICIENTE tratamente

 

Cine nu a avut măcar o dată în viaţă afte bucale? Acestea sunt nişte mici leziuni orale, care devin deranjante atunci când mănânci sau chiar în momentele în care vorbeşti, iar în anumite cazuri sunt chiar foarte dureroase.

Nu mulţi oameni ştiu de ce apar aceste afte, dar este bine să ştii că pot fi provocate de anumite cauze la care nici nu te-ai fi gândit.

Aftele sunt de fapt nişte leziuni orale de mici dimensiuni, de formă ovală, însă foarte dureroase, să se formeze pe mucoasă cavității bucale și pe limbă, care îngreunează vorbirea, mestecatul și înghițirea, conform site-ului sanatate.bzi.ro.

Femeile dezvoltă mai des acest tip de leziune, comparativ cu bărbații, vârstă cu incidentă cea mai mare fiind cuprinsă între 10 și 20 de ani. Aceste leziuni pot există zile, săptămâni, luni sau chiar ani de zile, pe măsură ce se înaintează în vârstă apariția acestora devenind tot mai rară. 

Unde apar aftele?

Cel mai frecvent apar pe limbă, fețele interne ale buzelor și gingiile, acestea prezentându-se că niște umflături mici, roșiatice, ce dau senzația de "arsură" timp de o zi, iar atunci când se rup au marginile albicioase. Aftele se vindecă integral în 7 zile, fără a lasă cicatrici. Aftele nu sunt asociate, în general, cu alte boli sistemice și foarte rar pacientul poate asocia creșterea temperaturii corpului. Există pacienți care prezintă una sau două afte pe an sau alții care au serii continue de afte.

Cauzele dezvoltării aftelor 

Specialiștii nu cunosc încă cu precizie cauzele acestor leziuni. Se consideră că apariția aftelor dezvăluie un sistem imunitar deficitar, lipsa unor vitamine poate fi o altă cauza declanșatoare, stresul emoțional, traumatismul local și lezarea mucoasei printr-un periaj inadecvat, purtarea protezelor dentare, ingerarea alimentelor fierbinți fiind considerați alți factori declanșatori în producerea acestor afte. 

Cum tratezi aftele? 

Durerile cauzate de afte pot fi reduse cu diferite analgezice. Pe lângă administrarea acestora, o igiena atentă a cavității bucale este foarte importantă. Trebuie să evită astfel infectarea bacteriană a aftelor și procesul de vindecare se accelerează. 

Produsele pe bază de glicerină pot calma durerea și disconfortul produs de acestea micuților. 

De asemenea, trebuie să eviţi consumul alimentelor iritante: acide, condimentate, al citricelor sau al laptelui și al produselor lactate. în cazul în care există carență vitaminică, este foarte indicată terapia cu vitamina B6, C și acid folic. 

Un tratament efecient sunt produsele pe bază de glicerină care se găsesc în farmacii,  sub formă de geluri, creme, paste. Trebuie să faci clătiri repetate cu apă de gură cu clorhexidrină. Acestea vor ameliora durerea și vor grăbi vindecarea. 

Atunci când sunt foarte dureroase, se poate aplică un anestezic local-lidocaină, sub formă de spray. Badijonarile cu violet de gențiană 1% sau gargarismele cu infuzie de musețel ajută în vindecarea aftelor bucale.  

Se pot face și dușuri bucale cu soluții alkaline (cu bicarbonat de sodiu), care, corelate cu aplicarea locală a glicerinei boraxate sau a glicerinei cu hidrocortizon acetat, vor vindecă leziunile prezente în 2-3 zile.

Foto: sanate.bzi.ro

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest