Cum se prepară corect și sănătos slăninuța pentru masă de Crăciun? Va fi mai fragedă, aromată şi va avea un conţinut mai mic de grăsime

 

Mai este foarte puţin timp până la Crăciun, iar multe dintre gospodine au început deja pregătirile pentru masa de sărbătoare. Mai ales că anumite preparate au nevoie de ceva mai mult timp de pregătire.

Slăninuţa fiartă cu usturoi şi pudră de boia este una dintre cele mai populare reţete în Transilvania şi nu lipseşte de pe masa de Crăciun. Dacă este preparată în mod corect, îşi pierde din conţinutul de grăsime şi devine fragedă şi aromată. Iată cum să o prepari în mod corect, potrivit site-ului cevabun.ro.

Ingrediente: 
 
- 1 kilogram de slănină de pe burtă porcului, mai subțire 
 
- 8 căței de usturoi 
 
- 2 foi de dafin 
 
- 1 lingură boabe de piper 
 
- 6-8 boabe de ienibahar (opțional) 
 
- zeamă de varză (sau apa cu sare) 
 
- 2-3 linguri boia de ardei dulce
 
- 1 lingură de ulei 
 
- 1 linguriță de sare 

Mod de preparare:

Se pun la fiert 4 sau 5 litri de zeamă de varză sau de apă în care am dizolvat 2-3 linguri de sare. Adăugăm foile de dafin, 3 căței de usturoi curățați, boabele de piper și cele de ienibahar, după care punem slănină porționată în bucăți cât dorim de mari, că să între în vasul de fierbere. Lăsați totul la fiert timp de 40 de minute. Că să verificați dacă slănină s-a fiert, înfigeți în ea furculița. Când furculița intră ușor în slănină, înseamnă că este fiartă. 

Dacă nu s-a fiert suficient, atunci mai lăsați-o încă zece minute, după care verificați după aceeași metodă. Slănină nu trebuie lăsată la fiert prea mult că să nu devină moale că o clisă. După ce bucățile de slănină s-au fiert, scoateți-le și așezați-le între două funduri de lemn că să se răcească, în chiuvetă, unde se va scurge zeamă.  

Deasupra puneți o greutate pentru a presă bine. Restul usturoiului se trasnforma într-o pastă, pe care o frecam cu o linguriță de sare și o linguriță de ulei, iar compoziția rezultată se întinde peste bucățile de slănină. Urmează să pudrați slănină cu boia de ardei dulce, după care băgați-o la rece. 

În funcție de cât de condimentată doriți să fie slănină, îndepărtați usturoiul cu lamă unui cuțit, după 30 sau 60 de minute de când l-ați întins pe bucăți. Poate fi servită și așa, depinde de preferințe.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest