Dacă descoperi că ai fost muşcat de căpuşă, nu este nevoie să intri în panică şi să te grăbeşti să o scoţi, deoarece rişti să o rupi incorect, riscând astfel ca aparatul bucal al acesteia să rămână în piele.
articolul continua dupa recomandari
Pe piaţă există diverse dispozitive speciale de extragere a căpuşelor, dar în lipsa acestora se poate folosi şi o pensetă cu vârfuri fine, aceasta din urmă fiind la fel de eficientă, conform farmacistul.com. Trebuie să acţionezi rapid pentru că ştim că această căpuşă poate transmite boala Lyme sau meningoencefalita.
Cum se scoate corect căpuşa
1. Cu vârful pensetei se prinde căpuşa cât mai aproape posibil de suprafaţa pielii.
2. Se extrage uşor căpuşa, în sus, urmărind ieşirea acului din piele. *După extragere, căpuşa se poate pune într-un recipient închis pentru eventuale analize.
3. După îndepărtarea căpuşei, curăţaţi bine zona muşcăturii şi mâinile cu spirt, alcool farmaceutic, tinctură de iod sau cu apă şi săpun.
ATENŢIE!
Dacă ataşarea căpuşei s-a produs în ultimele 24 de ore, iar aceasta încă nu s-a umflat cu sângele gazdei, probabilitatea unei infecţii este destul de redusă.
Dacă după câteva zile de la îndepărtarea căpuşei apar erupţii cutanate, roşeaţă, durere la locul muşcăturii sau febră, se impune un consult medical de urgenţă.
L.F.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc