De ce este bine sa-i oferi carti de pictat micutului tau pentru o dezvoltare corecta?

 

Coloratul si pictatul sunt doua modalitati care permit copilului sa-si exprime sentimentele si emotiile in cel mai creativ mod cu putinta. Mai mult decat o distractie, terapia prin arta pentru copii este un limbaj care contribuie la dezvoltarea unei sanatati emotionale bune a copilului.

In medie, copiii incep sa isi lase „amprenta” pe o foaie alba sau pe carti de pictat in jurul varstei de doi ani. Aceasta este o noua modalitate prin care ei descopera ca pot  sa se „afirme”, sa se descrie ceea ce vad in jurul lor si sa se exprime. De-a lungul timpului, aceste imagini iau forme din ce in ce mai precise si semnificative, iar copilul le umple treptat de culoare. De fapt, pictatul si desenatul sunt primele forme de exprimare ale umanitatii. Sa ne gandim numai la picturile rupestre. Cea mai veche pictura rupestra cunoscuta este un contur de mana, de culoare rosie, din pestera Maltravieso, Caceres, Spania. Acesta a fost datata, folosind metoda uraniu-toriu, cu mai mult de 64.000 de ani si a fost realizat de un neanderthalian. Desenele rupestre se aseamana foarte tare cu cele facute de copiii foarte mici, ceea ce arata ca in acele epoci foarte primitive, desenele erau mijloace de exprimare inventate probabil inaintea limbajului.

Cum spuneam, prin pictura si prin desen, copilul reproduce ceea ce vede, sau coloreaza intr-o carte diferite obiecte, in culorile potrivite. Cu timpul, copilul invata sa efectueze acel desen, sau modul de a picat sau colora, din ce in ce mai exact. De la gradinita pana la gimnaziu, copiii trebuie sa experimenteze aceasta activitate, iar orele de desen nu ar trebui subestimate. 

Dar de ce este atat de important ca copiii sa invete sa coloreze si sa se antreneze pentru asta? Si de ce este recomandabil ca aceasta activitate sa fie incurajata si promovata acasa, dar si in gradinite si scoli?

1. Etapele dezvoltarii artistice, prin pictura si desen, reflecta etapele dezvoltarii copilului

Arta fiecarui copil este unica si urmeaza un model universal de dezvoltare, fie ca vorbim despre desen, pictura sau colorat. Toti copiii trec prin aceleasi etape, dar varsta la care se intampla acest lucru variaza. Prima etapa este „experimentarea”, atunci cand copiii invata cum sa faca semne pe hartie. Obiectivul lor este de a vedea ce pot face prin practica si repetare. Cand copiii castiga un control mai mare asupra creionului sau pensulei, este posibil sa observi anumite tipare, in general circulare, care ocupa din ce in ce mai putin din pagina. Deoarece copiii pot crea in mod constant cercuri si linii, este posibil sa vezi cercuri cu linii care se intrepatrund. Urmatoarea etapa este aceea in care aceste cercuri si linii incep sa devina obiecte precum oamenii, deoarece copiii sunt capabili sa reprezinte ceea ce gandesc. Odata cu practica continua, incep sa apara imagini mai detaliate, cum ar fi persoane care au degete, ochi, sprancene etc.

2. Colorarea cartilor ajuta la dezvoltarea celor mici

Desi unele voci spun ca a colora sau picta pe carti poate restrange creativitatea unora dintre copii si independenta lor de exprimare, nu este deloc adevarat. Copiii pot folosi modelele din cartile de colorat pentru a invata cum sa asocieze mai bine culorile si sa se incadreze in anumite chenare. Cartile de colorat sunt o cale foarte buna de disciplina, ce le va folosi mai tarziu cand vor fi nevoiti la scoala sa se incadreze in paragrafe, pagini si asa mai departe. In plus, cartile de colorat sunt utile pentru a le dezvolta simtul de competitivitate. Cu un model ce trebuie colorat, isi vor propune un tel si vor face tot posibilul sa il atinga. Desigur, “sedintele” de colorat trebuie alternate cu desen si pictura “libere” pentru a nu le restrictiona sentimentul si emotia de a reprezenta obiectele asa cum le vad ei. Arta este despre descoperire, folosirea imaginatiei, experimentarea si incercarea de noi metode si exprimari. In functie de temperamentul si capacitatea copilului tau, cartile de colorat pot fi extrem de utile. Si, daca doresti carti de colorat cu adevarat frumoase si de calitate, arunca o privire pe librariepentrupici.ro. Vei gasi minunate carti Usborne sau de la alte edituri renumite.

3. Dezvoltarea independentei artistice

Lasa-l pe cel mic sa deseneze si sa picteze asa cum doreste, si nu incerca sa il corectezi, decat daca iti va cere asta. Dezvoltarea unei independente artistice este benefica pentru psihicul celui mic si nu se stie niciodata daca micutul tau nu va fi un viitor Pollok sau Miro.

4. Dezvoltarea conversatiilor despre arta

In jurul varstei de 3 ani, copiii pot incepe sa aiba un plan pentru ceea ce deseneaza. Cu toate acestea, ca adulti, nu stim care sunt intentiile copiilor nostri. Este o idee buna sa vorbesti despre ceea ce deseneaza copilul tau, deoarece ii vei arata interes, dar este important sa nu etichetezi necunoscutul. O afirmatie generala de genul „Imi poti spuneceva despre desenul tau” este un bun inceput de conversatie care permite copilului tau sa-si spuna povestea. Afisarea lucrarilor de arta ale copilului tau pe frigider sau inramarea unui desen ii arata ca ceea ce a facut este important.

5. Experiente si orizonturi noi

Copiii au nevoie de o varietate de articole cu care sa deseneze. Acestea ar putea fi stilouri, creta, creioane, vopsea si pensule. Obiecte precum cartile, hartia, cartonul, cutiile, betonul, sau chiar gardul, sunt locuri bune de desenat. Incurajeaza-l sa deseneze, insa daca nu doresti sa adaugi o lucrare de arta incantatoare pe peretii locuintei, cel mai bine este sa ai un „loc special de desen”, precum o masa mica cu scaune si reguli despre cum se foloseste atelierul de desen.

Atentie insa, prea multe reguli ii vor inhiba creativitatea. Asa ca incearca sa gasgesti un echilibru si sa il incurajezi cat mai mult sa picteze si sa deseneze, fie pe coli albe, fie pe carti de colorat.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest