De ce se ia pământ în mână şi se aruncă peste coşciugul din groapă. Obicei respectat şi la înmormântarea Ilenei Ciuculete

 
+5 click pentru
galerie

Ileana Ciuculete a fost condusă, astăzi, pe ultimul drum, lăsând în urma ei multă durere! De-a lungul ceremoniei funerare au fost respectate mai multe obiceiuri, printre care şi aruncarea în groapă, peste sicriu, cu pământ.

Ce simbolizează acest lucru? Potrivit  crestinortodox.ro , aruncarea în groapă, peste sicriu, cu pământ, cărbuni şi cenuşa din cădelniţă, simbolizează adevărul că pământ şi cenuşă suntem. Turnarea în groapă a untului de lemn din candelă simbolizează că răposatul a fost tare în faptele sale virtuoase cu untul de lemn, adică cu puterea Duhului Sfânt.

Sigilarea gropii o face preotul cu lopata însemnând cu el în cele patru părţi ale gropii, rostind: „Al Domnului este pământul [...]".

Inainte de a se închide sicriul, preotul varsă cruciş peste trupul celui adormit, vin adus de rudele răposatului zicând: „Stropi-mă-vei cu isop şi mă vei curaţi [...]". 

Crucea care străjuieşte deci mormântul creştinului arată că cel ce doarme sub scutul ei a adormit întru Hristos Biruitorul morţii, şi nădejdea că se va scula împreună cu El, la învierea cea de obşte.

Florile legate în jerbe, împletite în cununi ori aruncate simplu în groapă sau aşezate pe mormânt, precum şi cele plantate pe mormânt, sunt semnele iubirii sincere, simbolul dorinţei de înflorire sufletească a răposatului în viaţa veşnică şi sunt o reminiscenţă de la înmormântarea Preasfintei Născătoare.

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest