Ai rămas însărcinată şi încă nu te-ai hotărât prin ce metodă să îl aduci pe lume pe copilul tău? Ei bine, dacă îţi este frică de naşterea naturală, este bine să te documentezi foarte bine şi să înţelegi exact care sunt avantajele, dar şi dezvantajele acestei proceduri.
articolul continua dupa recomandari
De obicei, alegerea modului în care se va naşte copilul se face de către medic, dar sunt şi cazuri când pacientele reuşesc să-l convingă să opteze pentru o operaţie de cezariană. Cu toate acestea, multe viitoare mămici nu sunt conştiente de ce repercursiuni poate avea această intervenţie asupra organismului lor. Aşadar, iată care sunt avantajele şi dezavantajele naşterii naturale, conform site-ului femeilor.ro.
Avantaje
- recuperarea se face mult mai repede și mai ușor
- uterul nu e afectat
- te poți ridica din pat în 1-2 ore
- durerile de după naștere sunt mult mai mici
- viitoarele sarcini se pot instala mai repede
- alăptarea este mult mai ușoară
- se poate ține bebelușul în brațe imediat după naștere
- riscul de a rămâne cu burtică după naștere este mult mai mic, deoarece te poți apuca de exerciții destul de repede după naștere
- poți mânca imediat după naștere
„Naşterea pe cale naturală este fiziologică şi reprezintă şi o împlinire a mamei. Relaţia afectivă este mai bună, fătul este pus imediat pe pieptul mamei. Alăptarea este mai precoce. Mobilizarea este mai bună – în străinătate, mamele se plimbă la şase ore post-partum. Trecerea bebeluşului prin vagin ajută la expulzarea lichidelor din plămânii lui”, a spus medicul ginecolog Dorina Bentea, pentru site-ul adevarul.ro.
Dezavantaje
- durerile travaliului
- travaliul poate fi foarte lung și dureros
- nu poți programa ziua în care să naști
- perineul se poate rupe în timpul nașterii, lucru ce va duce după aceea o perioadă la pierderi mici de urină (în timp ce strănuți, sau la anumite eforturi). Se poate remedia problemă prin anumite exerciții.
- epiziotomia care nu te va lasă să stai pe șezut prea ușor 2-3 săptămâni.
”Dacă apar complicaţiile, sechelele pe care le lasă o naştere naturală pot fi mult mai serioase decât în cazul operaţiei cezariene. Spre exemplu, cicatricile ce pot apărea în zona vaginală pot compromite definitiv viaţa sexuală a femeii respective. Deşi se face sub anestezie, după ce efectul acestei anestezii trece, ca orice tăietură, epiziotomia este dureroasă, uneori chiar la fel de dureroasă ca şi cezariana. Poate să apară şi criza hemoroidală, care poate fi chiar mai dureroasă decât naşterea propriu-zisă," a mai explicat medicul Dorina Bentea.
Foto: Hepta
M.T.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc