Filmarea cu un DSLR: 7 sfaturi practice pentru începători

 
+6 click pentru
galerie

Aparatele de fotografiat devin tot mai complexe și mai performante, astfel încât le poți folosi inclusiv la filmare, fără să mai ai nevoie de o cameră video. Totuși, nu este chiar așa de simplu să filmezi cu un DSLR. Ca să-ți iasă bine cadrele trebuie să ții cont de câteva aspecte, pe care mulți începători le neglijează.

Înainte de-a începe să exersezi filmarea cu un aparat DSLR, cum este o cameră video Nikon, ține cont de sfaturile de mai jos și învață cum să folosești în avantajul tău balansul de alb, timpul de expunere și frame rate-ul. Iată cele 7 aspecte pe care trebuie să le ai în vedere:

Frame rate-ul

“Frame rate” este rata de refresh a unui film pe ecran, mai exact numărul de cadre care rulează într-o secundă. Cu cât avem un frame rate mai mare, cu atât imaginea filmată va fi mai bună. Spre exemplu, un film analogic are un frame rate de numai 24 cadre/secundă, iar dacă este redat cu un aparat digital, atunci filmarea va fi puțin mai sacadată.

Pentru România ideal este să folosești un frame rate de 25 cadre/secundă, care va reda filmul așa cum îi vezi tu la televizor. În Europa, inclusiv la noi în țară, există sistemul de televiziune PAL, cu 25 cadre/secundă în timp ce în SUA, Canada și Japonia este folosit sistemul NTSC, cu 30 de cadre/secundă.

Timpul de expunere

Timpul de expunere este timpul în care senzorul foto este expus la lumină, pentru a trage un singur cadru. Și atunci când fotografiezi, dar și când filmezi, trebuie să setezi corect timpul de expunere, care este esențial atunci când vrei să redai mișcarea. Aici apare însă o diferență mare între fotografiere și filmare: pentru poze clare trebuie să folosești un timp de expunere scurt, însă pentru a reda corect mișcarea pe un film ai nevoie de un timp de expunere mai îndelungat. Trebuie să încerci mai multe setări, până găsești varianta ideală.

Ca să vezi mai bine diferențele, ar fi bine să redai imaginile pe un ecran mare - pe un laptop sau televizor - nu pe ecranul aparatului foto. Ține cont că o imagine prea clară atunci când filmezi va face ca mișcarea să pară sacadată când o redai. Puțin blur nu strică în timp ce filmezi, dimpotrivă, o să arate foarte bine.

Raportul frame rate/timp de expunere

Acest raport dintre frame rate și timpul de expunere este descris prin shutter angle, funcție care este de obicei automată la cele mai multe aparate foto și video, putând fi setată manual doar la cele profesionale.

Shutter angle stabilește cantitatea de neclaritate (blur) care apare atunci când filmezi mișcarea. Ca să nu te trezești cu o imagine sacadată, e bine să folosești puțin blur în timp ce filmezi. Regula este următoarea: inversul timpului de expunere trebuie să fie dublul frame rate-ului. De exemplu, dacă ai timp de expunere 1/50 secunde atunci vei folosi un frame rate de 25p.

Filmarea în condiții de lumină artificială

Când filmezi pe lumină artificială există riscul ca imaginea să fie redată cu o pâlpâială neplăcută. Ca să eviți asta, trebuie să recurgi la un truc: în Europa, frecvența pulsurilor de lumină este de 100 Hz. Ca să nu ai probleme cu filmarea trebuie să alegi un frame rate cu o frecvență similară pulsurilor de lumină: 100 de cadre/secundă sau o fracție: 50 sau 25 cadre/secundă. Un alt truc este să folosești un timp de expunere egal cu frecvența luminii artificiale, adică 1/100 sec sau fracție: 1/50 sec, 1/25 sec.

Balansul de alb

Pentru o filmare de calitate, ideal ar fi să setezi manual balansul de alb, pentru fiecare scenă în parte. Vei folosi pentru balansul de alb o foaie de hârtie pe care o ții în fața aparatului, dar trebuie să citești cu atenție instrucțiunile din manual: setarea diferă de la un aparat la altul.

Rezoluția video

Dacă vrei să obții o filmare cât mai clară, trebuie să folosești o rezoluție cât mai mare: Full HD (1080p) sau 4K (3840 x 2160). Ideal ar fi să poți filma la rezoluție 4K, pentru că astfel imaginea o să fie mai de calitate, culorile vor părea naturale și vei surprinde fiecare detaliu din cadru. În plus, poți extrage fotografii 4K din film și, la nevoie, poți face fără probleme și o conversie de la film 4K la film Full HD.

ISO

Pentru o imagine clară și culori naturale, ISO trebuie să fie cât mai mic. De aceea e bine să folosești cel mult ISO 1000-1600. Dacă vei seta un nivel mai mare, înregistrarea va fi neclară și nu o vei putea folosi.

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi simple, vei putea obține filmări foarte bune chiar și cu un aparat DSLR.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest