Foloseşti tampoane? Cum îţi pot pune în pericol viaţa

 

Folosirea tampoanelor este un lucru firesc pentru fiecare femeie în zilele delicate ale lunii. Unele femei optează pentru absorbante, iar altele folosesc în mod alternativ atât tampoanele, cât şi absorbantele. Trebuie să ai mare grijă la modul în care le foloseşti pentru că pot deveni extrem de periculoase pentru sănătate.

Un model din California, în vârstă de 25 de ani, pe nume Lauren Wasser, a fost la un pas de moarte din cauza tampoanelor. Tânăra nu s-a gândit nicio clipă că acest obiect de igiena intimă, folosit de atâtea ori, ar putea să-i pună în pericol sănătatea. Nici măcar când a ajuns la spital de urgență, având abdomenul umflat, nu s-a gândit că un tampon ar fi de vină, conform site-ului sanatate.bzi.ro.

În octombrie 2012, pe când avea 22 de ani, Lauren a început să se simtă rău - că și cum ar fi răcită. Era și în perioadă menstruației, așa că s-a culcat, sperând să se trezească cu o stare mai bună. S-a trezit la spital, unde a fost transportată cu febră de 41 de grade, la zece minute distanță de moarte. Organele ei interne cedau rând pe rând și a suferit și un atac de cord. 

Doctorii nu au reuşit să o stabilizeze pentru că nu știau ce se întâmplă cu ea până nu au chemat un specialist în boli infecțioase, care a întrebat din prima dacă folosește în acel moment un tampon. Ea a fost diagnosticată cu Sindromul de șoc toxic, o complicație a unei infecții bacteriene, cel mai frecvent asociată cu stafilococul auriu. Este o boală care apare doar la femei şi are legătură cu folosirea tampoanelor și care, în anii '80, un număr mare de decese.

Dacă ai în corp bacteria numită stafilococ auriu şi foloseşti tampoane, există şanse să faci acest sindrom. Materialele din care sunt fabricate aceste produse de igienă feminină constituie principala cauză a apariţiei acestei afecţiuni.

În ultimii 50 de ani, compoziția tampoanelor s-a schimbat: de la materiale naturale, cum ar fi bumbacul producătorii au trecut la materiale sintetice. Fibrele din acestea materiale creează un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, în special dacă acestea nu sunt schimbate la timp. 

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest