Gura spune mai multe decât crezi despre sănătatea ta! Care sunt semnele care ascund boli grave?

 

Igiena dentară este mai importantă decât crezi pentru sănătatea ta, chiar dacă de multe ori ajungi să o neglijezi total. Vizitele regulate la cabinetul medicului stomatolog sunt esenţiale și asta pentru că nu doar dantură e vizată. Dentiștii pot descoperi, după aspectul cavității bucale, afecțiuni interne destul de grave. 

Majoritatea oamenilor trec cu vederea sângerările gingiilor. Dar, cercetătorii irlandezi, de la Universitatea din Bristol, au ajuns la concluzia că dantura neîngrijită, gingiile sângerânde și igiena necorespunzătoare pot constitui puncte de plecare pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare. Explicația oamenilor de știință ar fi că gingiile care sângerează permit bacteriilor să pătrundă în vasele de sânge, unde sporesc activitatea componentelor care servesc la coagularea sângelui, conform site-ului caplimpede.ro.

Prin urmare, fluxul sanguin va fi împiedicat, în timp, astfel crescând riscul apariției afecțiunilor cardiace. Pe de altă parte, specialiștii din Nouă Zeelandă au descoperit că există legături strânse între igiena orală și arteroscleroza. Așa-numitele „proteine de stres”, produse de inflamații, toxine, lipsă de oxigen sau de apa, pot face că globulele albe să se acumuleze în artere, ducând la arteroscleroză.

Stomacul „macină” dinții

Periajul dentar, după fiecare masă, joacă un rol important pentru sănătate. De fiecare data când dinții intră în contact cu o substanță acidă, se simț atacați. Prin urmare, smalțul pierde minerale. Noroc cu salivă, care reușește să înfrunte atacul acid asupra dinților! Numai că, la atacuri repetate, salivă nu mai reușește să facă față și, cu timpul, suprafața dinților se erodează. Pe lângă mâncare, și acidul gastric contribuie la erodarea dinților. Acesta pătrunde în gură prin esofag, mai ales la persoanele care suferă de reflux gastric sau la cele care se confruntă cu stări de vomă dese. în general, o dantură tocită trădează tulburări de alimentație grave, care implică provocarea voită a vomei, cum ar fi bulimia sau anorexia. și alcoolicii au aceeași problemă. 

Tratamentul de lungă durată cu medicamente pe bază de hormoni, precum anticoncepționalele, are partea lui de vina la apariția problemelor dentare. Mai mult decât atât, există studii care demonstrează că bolile gingiilor pot cauza nașterea prematură. în timpul sarcinii, nivelul progesteronului crește considerabil, din luna a două, până în a opta și poate cauza gingivită. Ori această afecțiune, netratata, evoluează într-o boală mult mai serioasă, parodontită, care duce la pierderea dinților. și nivelul crescut de insulină, cauzat, în mare parte, de diabet, duce la erodarea danturii, la îmbolnăvirea gingiilor și la apariția aftelor și a senzației de gură uscată. De asemenea, problemele dentare duc la infertilitatea masculină. 

Plămânii au nevoie de aer curat

Bacteriile care se dezvoltă în gură fac ravagii în organism. Pot cauza afecțiuni respiratorii, în special la persoanele în vârstă și la cele expuse la infecții pulmonare. Odată aspirați, microbii duc la apariția pneumoniilor. Cercetătorii finlandezi, norvegieni și americani au mai descoperit că și placă bacteriană sau tartrul pot provocă afecțiuni respiratorii. Pe de altă parte, infecțiile cu virusuri se pot manifestă la nivelul gingiilor. De exemplu, apariția unor răni mici în cavitatea bucală poate fi un semn al infectării cu virusul herpetic, afecțiune cunoscută medical că gingivostomatita herpetica acută. 

Trupul își cere drepturile 

Mulți dintre cei diagnosticați cu leucemie au descoperit boala pornind de la problemele gingiilor, și primele simptome ale pierderii densității osoase, adică ale osteoporozei, pot apărea la nivelul osului care susține dintele. Se pare că nivelul scăzut al calciului e de vina, afectând maxilarul și mandibulă.

Totuși, la femeile însărcinate, consumul prea mare de calciu favorizează apariția cariilor. Ideal ar fi că doza zilnică de calciu să se încadreze între 1200-1500 mg. Vitaminele B și C au și ele rolul lor, împiedicând apariția parodontitei. în special fumătorii, cei care nu se hrănesc corespunzător sau cu dereglări alimentare nervoase trebuie să aibă grijă să nu ducă lipsă de vitamina C.

Durerile de maxilare care nu cedează nici la analgezice, nici după tratamentul dinților, pot fi semne de nevralgie și necesită o atenție aparte. Studii recente dezvăluie că persoanele cu viziune negativă asupra vieții, cele care se tem de înălțime ori cu alte fobii sunt mult mai predispuse la probleme grave de sănătate orală. Mai mult, se pare că igiena orală precară, în special la bătrâni, crește riscul de demența, în vreme ce gingiile sângerânde le sunt caracteristice celor cu probleme de memorie. 

Cancerul oral este egal cu moartea

Dacă, pentru alte tipuri de cancer există metode de tratament care prelungesc viață semnificativ, în cazul cancerului oral situația e alarmantă. Cam jumătate dintre cei afectați, în mare parte bărbați, își pierd viață în maximum 5 ani de la îmbolnăvire. Medicul dentist poate depista semnele timpurii, așa că e indicat să-i faci o vizită, imediat ce sesizezi: o rană sângerândă, cât de mică, pe buze, pe gingii, pe limbă, care nu se vindecă; orice modificare a mucoasei; senzația de usturime a limbii și obrajilor; dificultate la mestecare și înghițire; pete albe sau roșii în interiorul gurii. Orice modificare apărută în cavitatea bucală necesită.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest