Istoria coniacului și trucuri de servire

 

Istoria coniacului începe în secolul al III-lea în regiunea denumită Cognac din Franța și strânge laolaltă o mulțime de povești despre națiuni, negustori, regi și războaie.

Odată cu trecerea timpului, această băutură evoluează și ajunge să fie considerată apa vieții sau licoarea zeilor, apelative îndrăgite de toți oamenii care voiau să-și ușureze traiul greu de acum câteva sute de ani. Chiar dacă în componență lui se regăsesc mai multe influențe, coniacul rămâne o băutură franțuzească. În continuare ți-am pregătit informații care îți vor fi de folos atunci când vei vrea să alegi un coniac bun.

Istoria și proveniența coniacului

După cum ne sugerează și numele acestei băuturi, coniacul original și veritabil este produs doar în regiunea franceză Cognac, aflată în sud-vestul țării. Printre cele mai cunoscute distilerii ale localității se regăsesc și Martell, Camus, Otard, Hennessy și Remy Martin. Toate acestea se aprovizionează numai din podgoriile care se află pe dealul Cognac.

În secolul al III-lea, împăratul roman Probus revine asupra deciziei luate de Domițian de a le interzice galilor să cultive viță-de-vie și să producă vin. Astfel, Probus le redă galilor libertatea în ceea ce privește cultivarea viței-de-vie și producerea vinului. Câteva sute de ani mai târziu, negustorii din actualul Hexagon exportau vinuri în Anglia și în teritoriile locuite de popoarele germanice.

Datorită transportului deficitar, băutura își schimba mereu gustul și proprietățile. Negustorii olandezi au fost cei care au avut ideea de a distila vinul, întârziind astfel procesul de alterare.

În anul 1963 au apărut restrictivele taxe de vin, pentru că exporturile coniacului care era cunoscut drept brandewijn care înseamnă vin ars, să ia amploare pentru totdeauna.

Diferența dintre coniac și brandy

Numele inițial de brandewijn trădează asemănarea dintre coniac  și brandy. Aceste băuturi și-au separat drumurile acum patru secole, când coniacul a rămas în Franța, iar brandy-ul a fost adoptat de mai multe popoare care i-au schimbat rețeta după specificul lor.

O altă diferență majoră aflată între cele două băuturi este modul de producție. În timp ce coniacul este distilat în două etape, brandy-ul se obține prin distilare continuă. Astfel, vinul își repetă circulația prin alambicuri și conducte pe tot parcursul fierberii și nu sunt întrerupte pentru golirea recipientelor, după cum impune distilarea în două etape.

Cum îți alegi coniacul

Fiind o băutură recunoscută a bărbaților rafinați, coniacul are multe secrete pentru consumatorii aflați la început.

Culoarea indică vechimea coniacului, așa că, dacă îți dorești un coniac bine maturat, alege-l pe cel cu nuanța cât mai închisă. Totuși, dacă ești începător, alege un coniac deschis la culoare pentru că are o aromă mai blândă și mai subtilă.

Ține cont de etichetă. Pentru a fi sigur că bei un coniac original și veritabil, pe eticheta sticlei trebuie specificat cuvântul cognac.

Gradele calității coniacului

Dacă nu știi ce înseamnă inițialele aflate pe eticheta de coniac, iată specificațiile:

  • VS- acronimul vine de la gradul Very Special ce marchează durata de doi ani a maturării coniacului.
  • VSOP- Very Superior Old Pale  indică vârsta de minimum patru ani a celui mai tânăr coniac din cupaj.
  • XO- Indică un coniac care a petrecut cel puțin 6 ani în butoi și este vechi de aproximativ 20 de ani.

Alte sintagme care desemnează gradul de calitate a coniacului sunt Napoleon, Extra și Vieille Reserve. Acestea se adresează consumatorilor pasionați și marchează coniacul învechit chiar și timp de 100 de ani.

Servirea coniacului în pahare potrivite

Coniacul se savurează în special la ocazii speciale și are nevoie de un pahar la fel de special.

Paharul lalea

Acesta este un pahar generos care concentrează aroma coniacului către deschizătură, pentru a fi savurată înainte de prima închițătură. Paharul lalea este cel mai elegant pahar de coniac , având un picior lung și este folosit de adevărații pasionați.

Paharul balon

Paharul balon are un aspect robust și o utilitatea mai practică, fiind scund.

Paharul clătinator

Este cel mai nou tip de recipient pentru savurarea coniacului și se aseamănă foarte mult cu paharul balon.

Pentru servirea lui, coniacul potrivit trebuie ținut la temperatura camerei și savurat după un ritual aparte. Pentru început toarnă în pahar două degete de coniac, după care îl încălzești ținându-l  în palmă aproximativ 10 minute.

În acest fel oferi timp suficient vaporilor de alcool să se rarefieze, iar băutura va dezvolui în întregime mireasma.

Aceasta este povestea unei băuturi sofisticate și plină de note înmiresmate și povești. Pe Alcool-Discount.ro găsești coniac autentic, potrivit pentru gusturile începătorilor, dar și ale experților. 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest