Mănânci sticks-uri şi covrigei? După ce vei afla asta, te vei gândi de două ori înainte să îţi mai cumperi

 

Sticks-urile şi covrigeii sunt o alternativă pentru o gustare atunci când ţi se face foame la birou, la şcoală, sau dacă nişte prieteni îţi fac o vizită neanunţată. Însă este bine să ştii că sticks-urile nu este deloc o alegere sănătoasă pentru că au în compoziţie mai multe substanţe chimice decât ai crede, care în timp, fac rău organismului tău.

Poate nu ştiai faptul că înainte de-a fi băgați la cuptor, se toarnă sodă caustică peste covrigi sau sticksuri. Chiar dacă pare doar un simplu zvon, chiar o femeie care lucrează într-o astfel de fabrică a povestit că treaba ei era să dizolve praful de sodă în apă, dar atunci când se stropea pe mâini, se irită rău pentru că era soluţia era foarte acidă.

Pe lista de ingrediente au unei pungi de sticksuri sau de covrigei sunt scrise alimente banale, precum făina, apa, sarea, dar și câteva E-uri. Unul dintre ele este E524, care în realitate, este chiar sodă caustică. 

Astfel în mod oficial, producătorii de sticksuri și covrigei recunosc cu onestitate că toarnă sodă pe produse. Sunt E-uri inofensive, unele foarte periculoase și cele mai multe despre care nu se știe exact cât de periculoase.

Pe intenet se găsesc mai multe informaţii în legătură cu acest subiect, iar una dintre explicaţii este faptul că face ca în timpul coaceri să se formeze un strat caramelizat și crocant. Această sodă oferă un gust anume şi un miros specific.

Prin urmare, secretul cojii maronii, lucioase și ușor înțepătoare la gust, care se desprinde ușor de pe covrigei sau sticksuri, este scufundarea acestora într-o baie de sodă caustică înainte de a fi băgați la cuptor. Majoritatea sticksurilor care se găsesc în comerţ au trecut printr-o baie de sodă caustică, iar acest lucru se poate testa cu vârful limbii pe un stick, unde vei simți un gust ușor chimic și înțepător, de săpun sau detergent. Evident, este vorba despre o concentrație de doar 3% (30g / 3 linguri de sodă la 1L de apă), iar rolul acestei băi bazice este de a reduce aciditatea de la suprafața covrigului, permițând amidonului din coca să se transforme în zahăr, care se va carameliza frumos și elegant.

Aşadar, de acum înainte ai face bine să te gândeşti de două ori înainte de a-ţi cumpăra o pungă de sticksuri sau de covrigei, alege mai bine nişte fructe, iar organismul tău cu siguranţă se va simţi mult mai bine.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest