Mare atenţie atunci când mergi la toaletă! Ce boli se ascund în spatele scaunelor decolorate

 

Unii oameni nu iau în seamă semnele pe care le dă organismul lor, însă în anumite situaţii atenţia la detalii este foarte importantă. Fiecare dintre noi ar trebui să ştie care este culoare normală a scaunului, pentru că dacă aceasta se modifică, înseamnă că în corp au loc nişte schimbări neobişnuite.

Culoarea normală a scaunului poate varia de la galben-maro deschis până la maro închis și chiar aproape negru. Este bine de ştiut că nuanţa maro este determinată de prezența în fecale a bilei prelucrate în intestin și a particulelor alimentare nedigerate, conform site-ului sanatate.bzi.ro.

Fecalele decolorate, adică cele în nuanțe de gri, alb, galben pal pot fi semnul unor boli grave ale pancreasului, ale ficatului și ale tractului biliar.

Iată ce trebuie să faci dacă ai scaune decolorate!

Acordă mai multă atenţie asupra a ceea ce mănânci

În anumite cazuri, consumul unor cantități mari de alimente grase, precum smântâna, slănina, untul, poate conduce la apariția scaunului de culoare galben-deschisă, și, deseori a scaunului lichid, cu un miros extrem de neplăcut. 

Dacă observi că ai  frecvent scaune de culoare galbenă, chiar și după ce consumi puține alimente grase, este cazul să mergi la un control medical, deoarece acest lucru poate fi un semn al dereglării funcției pancreasului. 

Ai grijă la medicamente 

Scaunele de culoare deschisă pot fi un semn de tulburare a funcției ficatului sub influența anumitor medicamente. Iată câteva care afectează funcția ficatului:
 - antibiotice și medicamente antifungice (în special Tetraciclină)
 - medicamente împotrivă gutei (de exemplu, Alopurinol)
 - antiinflamatoare (în special, Ibuprofen)
 - medicamente pentru tratamentul tuberculozei
 - medicamente pentru tratamentul epilepsiei (în special, derivatele acidului valproic)
 - aspirina și alte derivate ale aspirinei
 - Acetaminofen (Paracetamol), în caz de supradozaj
 - Metotrexat (în special, la persoanele care suferă de diabet zaharat)
 - contraceptive orale 

Dacă observi că aspectul scaunului de culoare deschisă este legat, în timp, cu începutul administrării unui medicament, mergi de urgenţă la doctor.

Monitorizează scaunele timp de câteva zile 

Culoarea deschisă a scaunelor care nu este legată de nicio boală gravă, de regulă, se schimbă în maro, în 1-2 zile. Dimpotrivă, culoarea deschisă a fecalelor (albă sau gri), asociată cu boli grave, poate persista timp de mai multe zile sau poate să se repete periodic, fără niciun motiv aparent.

Dacă observi aceste scaune decolorate, mergi imediat la un control medical.

Monitorizează starea ta de sănătate

În cazul în care aspectul scaunelor decolorate este asociat cu alimentele consumate, de regulă, omul se simte perfect sănătos.  În schimb, dacă  apariția scaunelor decolorate este asociată cu boli grave, de regulă, există și alte simptome. Fii atent dacă ai următoarele simptome:

 - febră
 - dureri abdominale (în special în partea dreaptă sau în regiunea subcostala dreaptă)
 - colorarea pielii și a albului ochilor în galben
 - urină de culoare închisă
 - pierderea în greutate inexplicabilă și progresivă, pierderea poftei de mâncare
 - episoadele de greață și de vomă
 - balonarea severă
 - creșterea inexplicabilă în volum a abdomenului

Dacă te confrunţi cu oricare din aceste simptome, apelează imediat la medicul tău.

Cauzele scaunelor decolorate 

Acestea pot apărea din cauza diverselor boli ale ficatului, ale pancreasului sau ale cailor biliare.  

- Scaun decolorat asociat cu durere în partea dreaptă a abdomenului și eventual febră și urină închisă la culoare 

Combinația acestor simptome poate sugera o hepatită, colecistită acută sau o obstrucție a cailor biliare. Oricare dintre aceste afecțiuni este periculoasă, așa că adresează- te medicului. 

- Scaun galben deschis, lichid, urât mirositor 

Acesta poate fi un semn al indigestiei grăsimilor în intestin. Această tulburare poate fi cauzată de boli precum boală celiaca, pancreatită cronică, cancer pancreatic, cancer de vezică biliară, litiază biliară, etc. 

- Mucus alb în scaun sau un strat subțire alb pe fecale 

Apariția unor cheaguri ale mucusului de culoare albă (alb-galbenă, alb-murdară sau verzuie) în scaun, sau depunerea unui strat subțire alb pe fecale, pot fi un semn al unor boli, cum ar fi fistulele interne rectale și proctită. 

Prezența acestor boli este mai probabilă în cazul în care, simultan cu apariția în scaun a unor cheaguri de mucus alb, există dureri în zonă anusului și febră. De asemenea,  în toate aceste cazuri, apelează la ajutorul medicului.

- Incluziuni albe în scaun 

De cele mai multe ori, incluziunile albe (sub formă de granule, fibre, pete, semințe, firicele, etc.) în scaun sunt particulele alimentelor nedigerate. Adesea, incluziunile albe din materiile fecale sunt fragmente ale alimentelor vegetale (de exemplu, semințe de plante, grăunte, fragmente de coajă).

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest