Maria Tănase, o viaţă de poveste! Adevărul despre relaţia de dragoste cu sculptorul Constantin Brâncuşi

 
+2 click pentru
galerie

Multe stele au urcat la cer, dar ne-au lăsat o moştenire impresionantă, pe care, din păcate, nu o preţuim la adevărata valoare. Este şi cazul Mariei Tănase, una dintre cele mai impresionante voci pe care le-a dat muzica populară.

Ziua de 25 septembrie 1913 este ziua în care România s-a îmbogăţit cu una dintre cele mai mari comori ale folclorului românesc şi anume, Maria Tănase. Marea artistă s-a născut în mahalaua Cărămidarilor şi a apărut  pe scenă pentru prima dată în 1921, în faţa publicului de la Căminul Cultural din mahala, la serbarea care marca sfârşitul anului şcolar.

Şi cu busuioc şi fără, Maria Tănase a ştiu să se facă plăcută! Melodiile sale ridică fiori pe şirea spinării chiar şi astăzi. Cum drumul până la succes este presărat cu suişuri şi coborâşuri, la fel a fost şi drumul Mariei Tănase.

La 21 de ani, vede un afiş prin care se anunţa o preselecţie pentru teatrul de revistă Cărăbuşul condus de Constantin Tănase. Părăseşte teatrul câteva luni mai târziu pentru că n-a vrut s-apară în faţa oamenilor în pantaloni scurţi şi pene. Dar destinul a vrut-o artistă! Astfel, cu ajutorul unor prieteni ajunge să cânte la radio şi din acel moment avea să devină cea mai cunoscută interpretă de muzică populară.

Are succes, a avut şi va avea succes! La fiecare apariţie, Maria Tănase era o bombă de energie. Fiecare melodie făcea scena să vibreze, iar  atunci când cânta la petreceri, cheful ţinea ca-n basme, trei zile şi trei nopţi.

Din păcate, preţul succesului a costat-o scump! Maria Tănase a trăit o poveste de iubire pătimaşă cu mare sculptor Constantin Brâncusi. Totul a început în 1938, la Paris, unde Dimitrie Gusti organizase o expoziție de artă populară. În Paris s-au văzut pentru întâia oară. Și s-au îndrăgostit, nebunește, încă din prima clipă.

Mărioara de la Gorj i-a sucit minţile lui Brâncusi, chiar dacă diferenţa de vârstă era foarte mare. Ea, 25 de ani, el, 62. Romantismul lor a trecut dincolo de artă, în timp ce Maria Tănase îi dedica melodiile, Brâncuşi o îngloba în sculpturile sale. De la prea multă dragoste, Brâncuşi a început să semene furtună, aşa au apărut şi primele neînţelegeri dintre ei. El îşi dorea ca ea să renunţe la muzică, dar nu-şi dădea seama că pentru Maria Tănase muzica reprezenta totul.

Aflaţi mai multe detalii urmărind mai sus un material impresionant despre viaţa artistei, dar şi despre iubirile ei secrete!

Foto: A1.ro

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest