Mesajul secret pictat în Capela Sixtină! Teoria uluitoare despre opera lui Michelangelo

 

La 500 de ani de când Michelangelo a dăruit lumii una din cele mai cunoscute capodopere din pictura renascentistă, Capela Sixtină, cercetătorii reuşesc să contureze care sunt, de fapt, mesajele secrete din spatele lucrărilor sale.

Capela Sixtină este vizitată anual de peste 5 milioane de turişti, fiind unul dintre punctele de atracţie principale din Vatican. Deşi de-a lungul anilor au existat zeci de teorii privind picturile lui Michelangelo de pe tavanul clădirii, doi experţi din America vin cu un nou studiu în legătură cu mesajele secrete din spatele operelor de artă.

Despre Michelangelo se ştie faptul că, pe lângă pictor de geniu, a fost şi un foarte bun anatomist, secret pe care îl ţinea ascuns căci îşi distrugea schiţele şi notiţele. Experţii americani cred şi demonstrează cu grafică faptul că Michelangelo a ilustrat mai multe în picturile de pe tavanul Capelei Sixtine.

În Celebra scenă "Crearea lui Adam", giulgiul cu care este înconjurat Dumnezeu reprezintă creierul uman cu toate componentele sale. Cel care a elaborat această teorie mai spune că pictorul a vrut să sugereze pe această cale că Dumnezeu îl înzestra pe Adam nu doar cu viaţă, ci şi cu inteligenţa supremă de care dau dovadă oamenii.

Creierul uman nu apare o singură dată în capodopera din Capelă, ci şi în scena din Facerea Lumii, "Separarea Luminii de întuneric", pictură în care criticii de artă şi istoricii semnalaseră multe nereguli anatomice în modul în care era înfăţişat gâtul lui Dumnezeu. Potrivit celor doi cercetători americani care au realizat şi grafice pentru a-şi demonstra teoria, pictura este o reprezentare foarte precisă a creierului uman, a măduvei spinării şi a trunchiului cerebral.

Nu numai creierul, ci şi nervul optic a fost descoperit în imaginile pictate cu măiestrie de Michelangelo. Toate aceste ilustraţii ar fi fost ascunse în marile opere întrucât artistul era pasionat de anatomie într-o perioadă în care Biserica nu tolera studierea corpului uman. Totuşi, el ar fi reuşit chiar din adolescescenţă să facă acest lucru, după ce a convins un preot din Florenţa să îi permită să disece cadavre dintr-un cimitir. Michelangelo ar fi continuat studiul toată viaţa sa, însă pentru a se feri de probleme, artistul şi-a distrus aproape toate notiţele şi schiţele anatomice.

Teorii privind mesajele ascunse din spatele picturilor din Capela Sixtină au mai tot fost lansate de-a lungul timpului. Se pare că întreaga activitate a lui Michelangelo a fost o reacţie împotriva puterii absolute pe care Biserica Catolică o deţinea în perioada renascentistă. 

A.C.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest