Miraculosul voiaj al bebelușului tău către viața extrauterină

 

Ești însărcinată? Nu îți revii din surpriză? Sperăm că stai bine pe scaun, pentru că urmează câteva informații extraordinare despre sarcină și fetusul pe care îl porți în pântec.

Sarcina vine la pachet cu entuziasm dar și cu neplăceri.

În săptămâna 7 de sarcină vei simți că dispoziția ta afectivă e fluctuantă, poate că vei secreta salivă în exces sau vei constata mici sângerări - spotting - după ce faci dragoste (din cauza sensibilității cervixului în această perioadă). Crampele fac și ele parte din „meniu”, la fel ca acneea, cauzată de schimbările hormonale. Poftele de alimente noi (sau pe care anterior nu le suportai) tot acum sunt cele mai intense.
 

De la 6 săptămâni, inima copilului bate cu 125 de bătăi pe minut. Ritmul cardiac va crește la 150 bătăi pe minut și ajunge la 180 în săptămâna a opta. De aici încolo ritmul cardiac mai scade până la 120-160 în perioada nașterii. Această rată cardiacă este dublă față de cea a unui adult.

Vernixul este „hăinuța” care îmbracă copilul începând cu săptămâna 18 de gestație. Prematurii se nasc cu vernix pe ei iar copiii născuți după termen vin pe lume fără vernix.

De la săptămâna 16 în sus, bebelușul elimină în lichidul amniotic celule proprii. Ele sunt importante medical, pentru că dau medicului indicații despre starea de sănătate a fătului. Pe baza lor se identifică diverse anormalități fetale.

Bebelușii dorm cea mai mare pare parte a sarcinii. Și visează... Visele îi ajută să își dezvolte creierul.

Greutatea la naștere a unui copil e dependentă numai și numai de conformația mamei, statura tăticului nu are legătură cu cât măsoară cel mic atunci când vine pe lume.

Plămânii sunt ultimul organ care se maturizează în uter, ei sunt funcționali abia în săptămâna 34 de sarcină.

Copilul primește de la mamă anticorpi în cantități mari în ultimul trimestru. Schimbul se face în interiorul lichidului amniotic.

Nașterea se produce la anumite semnale hormonale care trec prin placentă.

În timpul nașterii, starea mamei este oglindită de bebeluș. Dacă ea are un travaliu greu, și copilul va fi stresat. Copilul rămâne treaz dacă și mama e conștientă.

Prima respirație a copilului este cea mai grea din viață, presupune un efort pulmonar egal cu cel necesar pentru a umfla un balon. Ceea ce, să recunoaștem, la câteva secunde de viață, este enorm!

Cea mai precisă metodă de a măsura vârsta sarcinii este distanța din vârful capului până la noadă, pentru că fătul are o rată de creștere foarte predictibilă în primul trimestru. Vârsta sarcinii se măsoară la morfologia de trimestrul 1.

  • Dacă mama are gemeni, uneori copiii pot sta în saci amniotici diferiți.
  • Mugurii dentari ai copiilor se formează în luna a șasea.
  • Fetițele sunt mai mici decât băieții în uter.
  • Primii născuți sunt mai mici decât frații care îi urmează.

Ecografia este metoda neinvazivă ce poate spune sexul copilului. Părinții pot afla dacă vor avea un fiu sau o fiică între săptămânile 18 și 22. Cel mai clar se vede însă de la săptămâna 14 de gestație, ca să știe părinții în ce culoare să văruiască odaia copilașului.

Fetița-embrion are deja mai mult de un milion de ovule în micile sale ovare. La adolescență va avea aproximativ 300 000 iar la 30 de ani, abia 30 000 de ovule în ovarele sale de femeie adultă, pe care le va elimina lunar la menstruație, până la menopauză.

O ultimă curiozitate? Embrionii fertilizați pot fi înghețați și pot sta intacți perioade lungi de timp. O fertilizare de succes a avut loc cu un embrion ce a stat înghețat 25 de ani!!

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest