Munca la birou te obosește? Iată 5 soluții ergonomice!

 

Cu toții avem zile în care ne simțim complet epuizați, copleșiți de responsabilități sau poate chiar plictisiți când vine vorba de activitatea profesională. De la presiunea deadline-urilor dificil de gestionat până la poziția greșită în care stăm pe scaun, munca la birou ne obosește adesea peste măsură. De altfel, în psihologie această situație este denumită Sindromul Burnout și reprezintă o stare de extenuare psihică și fizică. Deși majoritatea oamenilor nu iau în seamă multe dintre aspectele legate de oboseala pe care o simt la birou, în timp ele pot fi afectate performanța și calitatea vieții. Și asta deoarece istovirea fizică este ușor de combătut cu un somn bun, însă epuizarea psihică este mult mai accentuată. Având în vedere multitudinea de factori care ne cauzează oboseală la birou, am selectat câteva soluții utile pentru a evita suprasolicitarea.

Proiectarea corectă a locului de muncă

Dimensionarea spațiului la birou se realizează în funcție de particularitățile anatomice, psihologice și fiziologice ale organismului uman. De asemenea, trebuie avute în vedere și mărimea echipamentului de lucru, a mobilierului, deplasările individului în timpul activității profesionale și necesitatea asigurării confortului psiho-fizic. Mai exact, corpul nostru este creat pentru mișcare, iar biroul trebuie să fie proiectat astfel încât să permită ridicatul frecvent de pe scaun. Viața sedentară de la birou influențează negativ sănătatea, creează simptome la nivelul vederii și oboseală cronică, de aceea este recomandată o soluție de design care să permită angajaților statul în picioare, schimbarea posturii și mișcarea.

Folosirea mobilierului ajustabil

Corpurile de mobilă cu înălțime ajustabilă pot reduce timpul petrecut în poziție așezată cu până la 60%. Statul prelungit pe scaun provoacă leziuni, afecțiuni cardiace, dureri de spate și oboseală. Cu toate că mulți înlocuiesc munca la birou cu statul în picioare, specialiștii susțin că nici aceasta nu este o variantă favorabilă deoarece conduce la disconfort, inflamații, vasodilatare și epuizare generală. Potrivit principiilor ergonomice, mobilierul ajustabil reprezintă alegerea optimă. Scaunul este piesa centrală care te poate ajuta să ai o postură corectă, să faci pauze și mișcare. Este important să îți menții o poziție neutră atunci când lucrezi, să aliniezi și să echilibrezi corpul pentru a exercita o presiune minimă asupra mușchilor, articulațiilor, oaselor și nervilor. Un scaun ergonomic bine reglat te va ajuta să îți poziționezi corect și celelalte piese ajustabile cum ar fi masa, monitorul, tastaura sau mouse-ul.

Minimizarea presiunii de contact

Contactul sau frecarea în permanență a țesutului moale al degetelor, palmelor, coapselor ori picioarelor de suprafețe dure sau ascuțite creează presiune. Pe termen mai lung, acest lucru determină o presiune localizată, dureri și oboseală pentru țesuturile sensibile ale corpului. Așezarea încheieturii mâinii pe marginea mesei de lucru ori utilizarea unui scaun ce nu permite relaxarea genunchilor conduc la extenuare. Scrisul la tastatura favorizează dezvoltarea sindromului de tunel carpian, iar ținerea mouse-ului în același loc crește suprasolicitarea cauzată de acțiunile repetitive. În această epocă modernă, până și notele rapide, mementourile sau ideile preluate în cadrul ședințelor sunt scrise la tastatura. Ideal ar fi ca atunci când este posibil să se evite folosirea calculatorului. De pildă, pentru birou găsești rollere la Biroticienii acționate prin rotire pe care le poți utiliza ca să îți iei notițe în cadrul conferințelor sau să schițezi la birou idei pe care să le dezvolți apoi în varianta electronică. Scrisul de mână este de un real ajutor în eliminarea presiunii exercitate asupra anumitor zone ale corpului.

Existența unui iluminat corespunzător

Sistemul de iluminare impropriu accentuează starea de oboseală la birou. Din păcate, această problemă este des întâlnită în multe medii de muncă, iar angajații nu observă că le este afectat confortul și performanța profesională. O cantitate prea mare sau prea mică de lumină influențează dispoziția fizică, psihică, poate crea o poziție nenaturală a corpului și influențează sănătatea ochilor. Lumina potrivită într-un birou este cea rece deoarece oferă mai multă vizibilitate, scoate în evidență detaliile, face munca mai ușoară și diminuează starea de oboseală.

Întreținerea tehnică a echipamentului de lucru

Mentenanța preventivă și asistența tehnică a echipamentului te poate ajuta să ai o stare de spirit mai bună la locul de muncă. Randamentul unui angajat este puternic influențat dacă produsele utilizate pentru a-și desfășura activitatea zilnică nu funcționează cum trebuie. În acest fel, individul devine iritat, obosit și epuizat deoarece încearcă să își rezolve sarcinile cu un echipament neperformant și este totodată stresat de faptul că nu își poate îndeplini la timp responsabilitățile. Indiferent dacă este vorba de calculator, instrumente de scris, imprimantă, tastatură sau mouse, acestea trebuie să îi asigure un grad ridicat de autonomie și calitate în executarea sarcinilor zilnice.

Oboseala cauzată de munca la birou poate avea efecte negative asupra sănătății. Pentru un grad înalt de productivitate și un organism sănătos, este indicat să acorzi atenție fiecărui detaliu care îți influențează în mod direct activitatea. Ia în considerare ideile prezentate și încearcă să te relaxezi mai mult la locul de muncă!


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest