Obiceiuri şi superstiţii de Moşii de vară! Ce trebuie să faci pe 30 mai ca să îţi meargă bine

 

Moșii de vară sau Sâmbătă Morților de dinaintea Rusaliilor este o sărbătoare dedicată pentru pomenirea morților. Această sărbătoare nu are o data fixă. În 2015 Moșii de vară sunt sarbatoriti pe 30 mai.
 
Totuși, există foarte mult superstiții legate de această sărbătoare. Printre cele mai cunoscute se număra: nu este voie să dormi afară, să nu mergi fie la răspântii, fie la fântână deoarece în Joia Mare bântuie morții.

Obiceiuri şi superstiţii
 
Tot în această zi se duc la biserică crengi de tei și frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru că spiritele rele să ocolească gospodăria. Mai mult, în popor se crede că teiul sfințit poate vindecă surzenia, conform calendarulortodox.ro.
 
De ziua Moșilor de Vară se obișnuiește că oamenii să împartă oale pentru că cei trecuți în neființă să aibă din ce bea apa. Mai mult, femeile nu trebuie să toarcă în această zi deoarece colacii dați pentru pomenirea morților se întorc. Nici lațurile nu se aruncă în această zi, deoarece pot ajunge în gură morților de afară, iar ei se pot răzbună.
 
Din același motiv oamenii nu au voie să măture în această zi. Iar dacă vrei că asupra ta să nu se abată furtuni sau pierderi, din primul fel de mâncare pe care îl gătești în această zi trebuie să dai pomană celor nevoiași. Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădină lor să rodească.
 
Dacă în ziua Moșilor de Vară oamenii scot apa din fântână, aceștia lasă un bănuț pentru apa celor morți. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou și proaspăt.
 
Se spune că dacă arunci afară o crenguță de tei sfințit în timpul ploii, această va înceta. Mai mult, în trecut se credea că femeile care muncesc în această zi vor avea mâinile amorțite. Nu în ultimul rând, dacă în ziua Moșilor de Vară plouă înseamnă că anul va fi unul mănos.

L.F.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest