Regula celor 5 secunde, mit sau realitate? Este bine sau nu să mănânci ceva care a căzut pe jos

 

Cine nu a auzit de regula celor 5 secunde? Probabil ţi s-a întâmplat de multe ori să vezi oameni din jurul tău spunând: "pot să mănânc, că a stat mai puțin de 5 secunde". Tocmai din acest motiv, oamenii de ştiinţă au început să facă cercetări pe tem a acestui subiect.

Astfel, cercetătorul Paul Dawson, de la Universitatea Clemson, a făcut noi teste pentru a afla dacă această regulă chiar se aplică. Omul de ştiinţă a vrut să afle în cât timp se transferă bacteriile de pe o suprafața contaminată pe produsele alimentare.

Pentru a afla, el a infectat cu Salmonella bucăți de gresie, lemn sau covor. Apoi a așezat în zonele respective o bucată de șuncă și pâine timp de 5, 30 sau 60 de secunde. A repetat totul lăsând alimentele acolo timp de 2, 4, 8 și 24 de ore. Apoi a analizat cantitatea de bacterii transferate pe produsele alimentare, conform site-ului The Independent, citat de ziare.com.

Paul Dawson a constatat la sfârșitul experimentului că volumul de bacterii transferate nu depinde de timpul în care s-a aflat alimentul în contact cu suprafața contaminată, ci cât de murdară este zonă respectivă. 

De asemenea, tipul de suprafață face diferență. De exemplu, pe covor este cel mai bine să scapi mâncarea, în comparație cu lemnul sau gresia. în cazul produselor care au fost puse pe covor s-a descoperit că sub 1% dintre bacterii au fost transferate, spre diferența de mâncarea care a intrat în contact cu lemnul sau gresia, unde procentajul a fost de 48%-70%. 

Cercetătorul susține că nu există un risc foarte mare să te îmbolnăvești atunci când mănânci ceva ridicat de pe jos, dar că acest lucru e posibil dacă în locul respectiv există un microorganism dăunător, așa că mai bine este să ne spălam pe mâini și să păstrăm suprafețele din jurul nostru cât mai curate.

Foto: sanatate.bzi.ro

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest