Indiferent cum alegi să amenajezi bucătăria, siguranța și igiena în acest spațiu trebuie să fie prioritare. Modul în care gătești este important pentru sănătatea ta și a celor dragi. Află cum să pregătești mâncarea în cele mai bune condiții și care sunt regulile de siguranță.
articolul continua dupa recomandari
Cum să păstrezi curățenia în bucătărie?
- Microorganismele periculoase pentru sănătate se află pe mâinile și hainele noastre, dar și pe ustensilele de bucătărie și pot fi transferate asupra hranei.
- Spală regulat șervetele de bucătărie din material textil, șorțurile, mănușile de bucătărie.
- Nu permite animalelor de companie accesul în bucătărie, în apropierea hranei tale.
- Curăță frecvent pardoseaua bucătăriei.
- Nu le permite copiilor să se apropie de aragaz, cuptor sau plită când sunt pornite.
- Nu folosi aparatura electrocasnică sau prizele când ai mâinile ude.
- Protejează bucătăria și alimentele de insecte, paraziți și alți dăunători.
- Nu te șterge pe mâini cu prosopul cu care ștergi chiuveta sau blatul de bucătărie.
Cum să menții siguranța alimentelor?
- Mâinile și curăță tacâmurile se limpezesc înainte de a atinge orice produs alimentar.
- Fructele și legumele se spală bine înainte de utilizare.
- Folosește un aparat de vidat pentru a păstra prospețimea alimentelor.
- Suprafețele de lucru trebuie păstrate curate și este recomandat să alegi planșete separate pentru carne, fructe sau legume.
- Alimentele crude și preparate trebuie păstrate separat, în frigider.
- Pune alimentele crude în frigider sau în congelator imediat după ce le cumperi.
- Utilizează echipamente și ustensile separate pentru alimentele crude.
- Depozitează alimentele în recipiente diferite, pentru a le menține proaspete și a evita răspândirea mirosurilor în frigider.
- Când folosești cuptorul cu microunde, încălzește alimentele doar în vase acoperite, pentru a preveni stropirea interiorului cuptorului.
Cum să gătești în siguranță?
- Dacă folosești veselă din silicon, reține că anumite aluaturi îi pot modifica culoarea. Pentru a reduce acest risc, evită să introduci vesela la temperaturi prea mari în cuptor.
- Păstrează în apropiere un extinctor de mici dimensiuni, pentru cazul în care o scânteie sau chiar o flacără izbucnește în bucătărie.
- Prepară bine alimentele. Studiile au demonstrat că prepararea termică corectă a alimentelor distruge aproape toate microorganismele periculoase.
- Depozitează corect hrana. Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetinește sau chiar împiedică multiplicarea microorganismelor.
- Nu păstra alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.
- Pune în frigider toate alimentele preparate și pe cele perisabile (de preferat sub temperatura de 4°C).
- Păstrează alimentele calde (la peste 60°C) înainte de servire.
- Nu depozita în frigider alimentele prea mult timp.
- Nu folosi la gătit apă caldă de la robinet, deoarece în multe locuri aceasta nu este potabilă.
- Cunoaște-ți limitele. Nu ridica recipiente prea grele cu lichide fierbinți, pentru a evita riscul de accidentare. Ține la îndemână mănuși de protecție, poartă șorț de bucătărie, nu te grăbi când gătești și ai grijă cum utilizezi ustensilele ascuțite.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc