Reguli de igienă și siguranță în bucătărie

 

Indiferent cum alegi să amenajezi bucătăria, siguranța și igiena în acest spațiu trebuie să fie prioritare. Modul în care gătești este important pentru sănătatea ta și a celor dragi. Află cum să pregătești mâncarea în cele mai bune condiții și care sunt regulile de siguranță.

Cum să păstrezi curățenia în bucătărie?

  • Microorganismele periculoase pentru sănătate se află pe mâinile și hainele noastre, dar și pe ustensilele de bucătărie și pot fi transferate asupra hranei.
  • Spală regulat șervetele de bucătărie din material textil, șorțurile, mănușile de bucătărie.
  • Nu permite animalelor de companie accesul în bucătărie, în apropierea hranei tale.
  • Curăță frecvent pardoseaua bucătăriei.
  • Nu le permite copiilor să se apropie de aragaz, cuptor sau plită când sunt pornite.
  • Nu folosi aparatura electrocasnică sau prizele când ai mâinile ude.
  • Protejează bucătăria și alimentele de insecte, paraziți și alți dăunători.
  • Nu te șterge pe mâini cu prosopul cu care ștergi chiuveta sau blatul de bucătărie.

Cum să menții siguranța alimentelor?

  • Mâinile și curăță tacâmurile se limpezesc înainte de a atinge orice produs alimentar.
  • Fructele și legumele se spală bine înainte de utilizare.
  • Folosește un aparat de vidat pentru a păstra prospețimea alimentelor.
  • Suprafețele de lucru trebuie păstrate curate și este recomandat să alegi planșete separate pentru carne, fructe sau legume.
  • Alimentele crude și preparate trebuie păstrate separat, în frigider.
  • Pune alimentele crude în frigider sau în congelator imediat după ce le cumperi.
  • Utilizează echipamente și ustensile separate pentru alimentele crude.
  • Depozitează alimentele în recipiente diferite, pentru a le menține proaspete și a evita răspândirea mirosurilor în frigider.
  • Când folosești cuptorul cu microunde, încălzește alimentele doar în vase acoperite, pentru a preveni stropirea interiorului cuptorului.

Cum să gătești în siguranță?

  • Dacă folosești veselă din silicon, reține că anumite aluaturi îi pot modifica culoarea. Pentru a reduce acest risc, evită să introduci vesela la temperaturi prea mari în cuptor.
  • Păstrează în apropiere un extinctor de mici dimensiuni, pentru cazul în care o scânteie sau chiar o flacără izbucnește în bucătărie.
  • Prepară bine alimentele. Studiile au demonstrat că prepararea termică corectă a alimentelor distruge aproape toate microorganismele periculoase.
  • Depozitează corect hrana. Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetinește sau chiar împiedică multiplicarea microorganismelor.
  • Nu păstra alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.
  • Pune în frigider toate alimentele preparate și pe cele perisabile (de preferat sub temperatura de 4°C).
  • Păstrează alimentele calde (la peste 60°C) înainte de servire.
  • Nu depozita în frigider alimentele prea mult timp.
  • Nu folosi la gătit apă caldă de la robinet, deoarece în multe locuri aceasta nu este potabilă.
  • Cunoaște-ți limitele. Nu ridica recipiente prea grele cu lichide fierbinți, pentru a evita riscul de accidentare. Ține la îndemână mănuși de protecție, poartă șorț de bucătărie, nu te grăbi când gătești și ai grijă cum utilizezi ustensilele ascuțite.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest