Ridică-te de la birou şi mişcă-te! Ce se întâmplă cu organismul tău dacă stai prea multe ore pe scaun?

 

Destul de mulţi oameni au joburi care implică petrecerea a multe ore, stând pe scaun în faţa unui calculator. Acest obicei, aparent inofensiv, nu face deloc bine organismului, iar în timp, poate provoca probleme serioase de sănătate.

Statul în picioare pentru mult timp este de asemenea periculos pentru corpul tău. Specialiştii susţin că atunci când lucrezi la birou și eşti nevoit să stai în fața calculatorului, este recomandat să te ridici în picioare din când în când, în așa fel încât să aduni cel puțin două ore de stat în picioare, conform site-ului sanatate.bzi.ro.

Cercetătorii au investigat pentru a afla dacă există vreo legătură dintre boli și statul prelungit pe scaun. Dintr-un studiu care a implicat 123.000 de oameni, s-a concluzionat că riscul de a muri crește cu cât sai mai mult timp pe scaun.

€œChiar dacă faci sport des sau mergi la sala de fitness, trebuie să te asiguri că nu stai într-un singur loc pentru restul zilei. Specialiștii americani recomandă să iei câteva pauze regulate de la statul pe scaun şi să te mişti. 

Mai multe studii au demonstrat că cei care stau mult timp de scaun prezintă un risc mai mare de a suferi de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, endometrial sau ovarian.

Încearcă să stai în picioare măcar două ore pe zi, dar ia în calcul faptul că experții recomanda, de fapt, patru ore. Chiar dacă nu poți părăsi biroul pentru o perioadă mare de timp, o ”plimbare” scurtă până la toaletă sau până în față clădirii întrerupe perioadă de sedentarism.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest