Pe 15 august se celebrează Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea familiei, și a nașterii pruncilor sănătoși. Această mare sărbătoare aduce cu ea și o serie de obiceiuri și tradiții pe care trebuie să le știi și să le respecți dacă vrei să ai parte de bunăstarea și fericire.
Icoanele se împodobesc cu flori
În ziua marelui praznic, icoană Maicii Domnului, considerată ocrotitoarea familiei, care le ajută pe mame să aibe prunci norocoși este împodobită cu flori pentru că norocul să nu părăsească acea familie.
De asemenea, în familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Măria este împodobită cu flori de busuioc pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste, potrivit sanatate.bzi.ro. În ziua de Sfânta Marie Mare se pastraza tradiția de a culege din păduri, din locuri ascunse, navalnicul, o plantă cunoscută doar de femeile vârstnice. Planta este dăruită fetelor pentru a atrage pețitorii și pentru ca ele să aibă noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar și iubitor.
Se duc fructe la biserică
În dimineața praznicului, femeile duc la biserică fructe: struguri, prune și faguri de miere pentru a fi slujite de preot. După slujbă închinată praznicului, ofrandele sunt sfințite și se dau de pomană săracilor în memoria rudelor plecate în eternitate.
În Muntenia, se împart vase pline cu aceste și căni umplute cu apa îndulcită cu miere.
Ce trebuie să facă femeile însărcinate?
În tradiția populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită "cercurile Maicii Domnului". În aceste zile, pentru ca Maica Domnului să le ajute și să le protejeze să nască fără probleme prunci sănătoși, viitoarele mame nu lucrează. Prin tradiție, datina este respectată cu sfințenie în Moldova, unde s-a constatat că în această zonă geografică se nasc mulți copii. În credința populară, Maica Domnului protejează întrega familie și menține armonia și sporul casei.
articolul continua dupa recomandari
L.F.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc