Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavril se celebrează în fiecare an, pe data de 8 noiembrie şi are multe semnificaţii profund religioase. Această zi este considerată o sărbătoare a îngerilor care a început să fie ţinută pe 8 noiembrie în cel de-al cincilea secol în toată partea de Est a creştinismului.
articolul continua dupa recomandari
Potrivit învăţăturilor Bibliei, cei doi arhangheli sunt duhuri slujitoare, reprezentaţi ca fiind fiinţe fără trupuri care îi urmează poruncile lui Dumnezeu, prieteni şi ocrotitori ai credincioşilor.
Mihail înseamnă „puterea lui Dumnezeu“ şi este considerat a fi voievodul oştilor cereşti, „primul din ceata Sfinţilor Arhangheli“, care sunt în total şapte. Cunoscut ca fiind cel care poartă o sabie de foc, în dogma creştină este menţionat drept biruitorul vrăjmaşilor şi cel care păzeşte legea lui Dumnezeu. El a fost cel care s-a certat cu diavolul pentru trupul lui Moise şi tot el este menţionat ca fiind însoţitorul poporului ales din Egipt către pământul făgăduinţei, iar în acelaşi timp a adus sfârşitul peste Sodoma şi Gomora.
Arhanghelii din calendarul bisericesc ortodox sunt conducătorii cetelor de îngeri si sunt reprezentați cu aripi si purtând săbii, ca simbol al biruinței asupra râului. De asemenea, ei sunt călăuzele sufletelor celor adormiți in drumul lor spre Rai.
Peste un milion de români care poartă numele de Mihai, Mihail, Mihaela, Gavril sau Gabriela îşi serbează ziua onomastică. Potrivit statisticilor, sunt mai mulţi bărbaţi care poartă aceste nume, comparativ cu femeile.
Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavril este marcată în calendarul creştin-ortodox cu cruce roşie, drept urmare trebuie să fie respectate anumite reguli. În această zi, sunt interzise cu desăvârşire îndeletnicirile casnice, iar cei care nu ţin cont de această regulă, se spune că sunt sortiţi să aibă parte de mare chin înaintea morții.
Foto: Observator.tv
M.T.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc