Silimarina pentru sănătatea ficatului

 

Silimarina, sau Silybum marianum, este o plantă mediteraneană apreciată pentru calităţile sale curative. Are tulpină lungă şi subţire, frunzele spinoase şi floarea poziţionată în vârf sub forma unui ciuline sau pămătuf roz purpuriu. Cu toate că este deseori privită ca o simplă buruiană, silimarina este utilizată de peste 2000 de ani pentru tratarea afecţiunilor hepatice sau biliare.

Ce este silimarina

Originară din zona mediteraneană, în prezent silimarina se regăseşte peste tot în lume, inclusiv în Africa de Nord, Australia de Sud şi unele parti din America De Nord şi de Sud. Numele acestei plante este dat de componenta principală a seminţelor care este silimarina. Silimarina este un antioxidant şi un antiinflamator foarte cunoscut şi popular în suplimentele naturale pe bază de plante pentru ficat. 

De ce este benefică silimarina pentru ficat

Silimarina împiedică depunerea toxinelor pe celulele hepatice. De asemenea, datorită calităţilor sale de antioxidant, ţine sub control efectul oxidativ al radicalilor liberi. Aceste molecule instabile sunt produse secundare rezultate în urma funcţiilor corpului şi pot dăuna celulelor, generând numeroase probleme de sănătate.

Studiile medicale realizate asupra sănătăţii ficatului au generat rezultate mixte. Astfel, silimarina s-a dovedit eficientă în ameliorarea inflamaţiei şi în stimularea regenerării celulare. Aceste efecte ajuta la reducerea simptomelor afecţiunilor hepatice, cum ar fi icterul, ciroza, cancerul hepatic sau bolile ficatului gras.

Cum funcţionează silimarina

Beneficiile pentru sănătate ale silimarinei se datorează în mare parte fructelor plantei. Acestea sunt cele care conţin silimarina, un extract standard format din mai multe flavono lignane, cum ar fi silibina, silicristina şi silidianina. 

  • Silimarina are proprietăţi antioxidante puternice:
  • Reduce producţia de radicali liberi în ficat;
  • Reduce peroxidarea lipidelor; 
  • Are activitate antifibrotică;
  • Acţionează ca un agent de blocare a toxinelor.
  • Beneficiile silimarinei asupra sănătăţii ficatului

Silimarina a fost utilizat deseori pentru a îmbunătăţi sănătatea ficatului, studiile realizate fiind promiţătoare:

Combate colestaza - un simptom cauzat de stresul oxidativ care afectează fluxul de bila în ficat şi poate duce la moartea celulelor hepatice, ciroză, fibroză şi insuficienţă hepatică;

Imbunătăţeşte rezistenţa la insulină - Silimarina poate reduce masa de grăsime epididimală, reducând daunele histologice ale ficatului în cazul unei diete bogate în grăsimi şi ameliorând semnificativ inflamaţiile. 

Eficientă în tratarea bolilor hepatice - induse de alcool, hepatită şi multe altele.

Afecţiuni legate de alcool - Există studii care dovedesc că silimarina este eficientă împotriva cirozei hepatice, reducând rata mortalităţii cauzată de afecţiuni hepatice şi atenuând daunele histologice pe ficatele alcoolice.

Totodată, silimarina s-a dovedit benefică în tratarea intoxicaţiilor cu ciuperci, unele dintre ele mortale. Este ştiut că există tipuri de ciuperci care pot provoca leziuni hepatice şi chiar insuficienţă hepatică, iar silimarina s-a dovedit eficientă în tratarea acestora.  

Efectele secundare şi contraindicaţii

  • În general, dacă se respectă dozele recomandate, silimarina nu ar trebui să aibă efecte secundare. Unii oameni au semnalat, însă, greaţă, balonare, diaree sau pierderea poftei de mâncare. Altele au prezentat după administrarea silimarinei dureri de cap sau mâncărimi. 
  • Planta de silimarina poate provoca o reacţie alergică, în special în cazul persoanelor care sunt predispuse către alergii şi la alte plante din aceeaşi familie. Acestea includ margaretele, gălbenelele şi crizantemele. 
  • Persoanele care suferă de diabet ar trebui să consulte medicul înainte de administrarea silimarinei, deoarece aceasta poate duce la scăderea glicemiei.
  • Nu se recomandă silimarina în cazul unor afecţiuni precum cancer mamar, uterin sau ovarian, endometrioză sau fibrom uterin. 
  • Silimarina poate imita estrogenul, motiv pentru care se recomandă ca femeile însărcinate sau care alăptează să consulte medicul înainte de administrare.

Interacţiunea silimarinei cu medicamentele

Silimarina poate afecta modul în care funcţionează unele medicamente, precum cele pentru diabet, pentru Hepatita C, metronidazol, diazepam, Warfarina sau sirolimus, de aceea, dacă sunteţi sub tratament medicamentos, se recomandă să vă consultaţi cu medicul curant înainte de administrare.

Prezentare silimarina

Silimarina se găseşte pe piaţa sub formă de pulbere, capsule, sau extract lichid. Pulberea se poate folosi pentru ceai, se poate adăuga la un smoothie sau se poate pune, pur şi simplu, în apă. Capsula sau pilula se va înghiţi conform recomandărilor cu un pahar cu apă, iar extractul lichid se poate adăuga în apă sau în ceai.

Înainte de a consuma silimarina şi orice alt supliment pe bază de plante, consultaţi-vă cu medicul de familie sau medicul specialist, mai ales dacă suferiţi de o afecţiune cronică.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest