Simplu, rapid şi ieftin! Cum faci bere de casă, din stafide şi orez

 

Berea de casă poate fi o idee atractivă în special pentru cei care au renunţat în mare parte să mai cumpere produse din magazine.

Adepţii alimentaţiei naturale vor fi tentaţi să încerce această reţetă simplă de bere acasă. Rezultatul va fi o băutură foarte acidulată, fără coloranţi şi alţi aditivi, cu un conţinut alcoolic ceva mai redus comparativ cu berea din magazine.

Ingrediente

Pe scurt, ai nevoie de miere (sau zahăr), un pachet cu stafide, orez, puțină drojdie de bere. Că proporție, la 10 litri de apa intră un kilogram de zahăr, 200 de grame de stafide și 300 de grame de orez. Dacă înlocuiești zahărul cu miere, se pune o cantitate ceva mai mică, un borcan de 800 de grame este suficient.

Cum se prepară

Pentru început, se topește zahărul (sau mierea) în apa, pe foc mic și mestecând mereu. Se adaugă stafidele și orezul și se lasă să se răcească un pic. Separat, se dizolvă un vârf de linguriță de drojdie de bere în apa călduță și când temperatură din vasul mare a scăzut la 30-38 grade, se adaugă drojdia topită și se amestecă din nou.

Vasul se lasă câteva zile la temperatură camerei, acoperit cu o pânză sau un tifon. Din când în când se agită, pentru a stimula înmulțirea drojdiilor și pentru a ajută enzimele din orez să își facă treabă. Se lasă apoi o zi să decanteze și se trage lichidul la sticle PET de 2 litri, bine spălate. Sticlele se mută într-o încăpere ceva mai rece, dopurile se strâng suficient de bine cât să nu răsufle, dar se deschid sticlele de câteva ori pe zi, că să nu explodeze.

Fermentația se încheie cam în două-trei săptămâni, atunci când nu se mai produce dioxid de carbon iar sticlele nu mai răsufla atjnci când sunt deschise.

Băutură nu se bea nici în acest stadiu, ea mai trebuie trasă încă odată din sticle și trecută în altele curate. Acolo va mai rămâne o săptămâna la rece, pentru a avea timp să își finalizeze toate procesele post-fermentație. 

L.F.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest