Sindromul de colon iritabil îţi creează probleme? Iată ce trebuie să faci pentru a te simţi mai bine

 

Destul de multe persoane se confruntă cu probleme ale sistemului digestiv, iar acestă afecţiune este destul supărătoare, mai ales pentru activităţile cotidiene. Această afecţiune este cauză de alimentaţia necorespunzătoare, stilul de viaţă agitat, dar nu numai.

Sindromul de colon iritabil, cunoscut și sub numele de colită, este o afecțiune care atacă intestinul gros, cauzând inflamație, durere intensă, și chiar sângerări. Dacă acest sindrom nu este tratat în mod corespunzător, poate provocă ulcere canceroase. În plus, atunci când o persoană suferă de această boală, organismul ei începe să respingă anumite alimente și băuturi, ceea ce duce la o intensificare a simptomelor menționate anterior, conform site-ului secretele.com.

Deși nu există un tratament infailibil pentru această afecțiune, există, totuși, o serie de tratamente care pot îmbunătăți calitatea vieții. Iată o lista cuprinzătoare cu alimentele pe care ar trebui să le eviți dacă suferi de sindromul de colon iritabil. Dacă vei evită aceste alimente, intestinele tale vor funcționa mai eficient, iar tu vei scăpa de disconfort.

Ciocolata

Obținută din semințe de cacao uscate, ciocolată stimulează sistemul nervos, precum și sistemul digestiv, ceea ce favorizează apariția crampelor stomacale și a diareei în rândul persoanelor care suferă de colită.

Cerealele și leguminoasele

Acest grup de alimente include fasolea, mazărea, paștele făinoase albe, lintea și năutul. Datorită conținutului ridicat de fier și fibre insolubile, aceste alimente generează constipație și crampe în rândul pacienților ce suferă de sindromul de colon iritabil. De aceea este important să treci aceste alimente pe lista neagră.

Produsele lactate

Produsele lactate sunt unul dintre principalii inamici ai sistemului digestiv atunci când suferi de colită. Având în vedere conținutul ridicat de lactoză al acestor produse, laptele și celelalte lactate pot fi mai greu de digerat de unele persoane.

Fructele citrice

Este vorba în special de lămâi, portocale și mandarine. Deși efectele nedorite ale acestor fructe nu sunt la fel de intense că în cazul altor produse alimentare, care s-au dovedit a fi iritante pentru pacienții cu sindrom de colon iritabil, se recomandă totuși, evitarea completă a acestor sucuri.

Grăsimile

Este vorba despre toate felurile de grăsimi, inclusiv cele folosite pentru sau rezultate din prăjirea alimentelor. Laptele este important de menţionat aici. Acesta conține, de regulă, și multe grăsimi, ceea ce îngreunează și mai mult absorbția sa intestinală.

Bananele

Bananele verzi, bogate în potasiu și carbohidrați, se număra printre alimentele dăunătoare pentru colon, deoarece pot provocă constipație, ceea ce îngreunează tranzitul intestinal și, uneori, poate duce chiar la sângerare. 

Alimentele cu conținut de conservanți

Atunci când vine vorba despre conservanți, trebuie să aruncăm neapărat o privire peste lista alimentelor procesate, care includ, printre altele, conservele și sucurile îmbuteliate, care conțin o cantitate mare de conservanți pentru a se menține proaspete pe raft pentru mai mult timp. Acești aditivi pot provocă mult disconfort persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil. 

Alcoolul

Se subînțelege că băuturile alcoolice sunt unul dintre principalii inamici ai acestei boli; această datorită faptului că alcoolul este un iritant gastrointestinal. Prin urmare, dacă suferi de acest sindrom, te sfătuim să eviți consumul de băuturi alcoolice precum: vinul, berea, romul și whisky-ul, întrucât consumul de astfel de băuturi poate agrava simptomele bolii. 

Băuturile răcoritoare carbogazoase

Băuturile carbogazoase se număra, și ele, printre alimentele nerecomandabile, deoarece dioxidul de carbon pe care îl conțin poate cauza inflamarea stomacului; Prin urmare, te sfătuim să spui nu acestor produse dacă suferi de colită.

Cafeina

În această categorie nu ne referim doar la cafea; ne vom îndreptă atenția inclusiv asupra băuturilor energizante. Aceste băuturi au un conținut ridicat de cafeină, dar nu oferă organismului substanțe nutritive. Băuturile cofeinizate provoacă, de regulă, constipație și au un efect diuretic pronunțat. 

Este important de menţionat!

Deși această lista poate părea dezarmant de lungă, toate aceste restricții riscă, astfel, să promoveze o imagine și mai sumbră asupra problemelor legate de sindromul de colon iritabil, lucrurile stau cu totul altfel dacă le privești dintr-un unghi diferit: eliminând aceste alimente poți să-ți alcătuiești un regim alimentar adecvat care va duce la o îmbunăţire semnificativă a calității vieții tale.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest