Te simţi confuz când vine vorba de relaţii? Cum îţi dai seama dacă eşti bisexual

 

Bisexualitatea este un subiect destul de controversat, mai ales în rândul tinerilor, însă nu este inexistente. Aceste fenomen reprezintă orientarea sexuală caracterizată prin atragere sexuală sau emoțională pentru ambele sexe. 

O persoană bisexuală poate să nu fie atrasă în același mod de ambele sexe, iar gradul atracției poate varia în timp.

Ce provoacă bisexualitatea? 

Unii consideră că o persoană se naște cu o anumită orientare sexuale, probabil datorită influenței hormonilor prenatali, care este constantă și inerentă pe parcursul întregii vieți, conform site-ului sexinfo.ro.

Alții cred că orientarea sexuală este rezultatul unei socializări (imitarea sau neacceptarea modelelor părintești), sau  chiar a unei alegeri pur şi simmplu, în urma anumitor experienţe de viaţă marcante (de exemplu: alegerea lesbianismului că o parte a identității femeii). 

O altă părerea este că, bisexualitatea este rezultatul tuturor cauzelor de mai sus. Pentru că factorii biologici, sociali și culturali sunt diferiți la fiecare persoană, orientarea sexuală a fiecăruia este individuală, chiar dacă este vorba de bisexualitate, homosexualitate, heterosexualitate sau asexualitate.

Importanţa pe care o are identitatea sexuală nu depinde de origine, mulți oameni admit că bisexualitatea este doar o etapă prin care trece omul. De fapt, orice orientare sexuală este descrisă că o etapă. Oamenii sunt diferiți, iar părerile și comportamentele sexuale se schimbă în timp, crearea și consolidarea unei orientări sexuale fiind un proces continuu. 

Multe persoane au adoptat bisexualitatea că orientare sexuală, după o perioadă considerabilă în care se indentificau drept homosexuali.

Ca majoritatea oamenilor, bisexualii au diferite tipuri de relații. Contrar părerilor normale, o persoană bisexuală nu trebuie să fie implicată într-o relație simultană cu un bărbat și o femeie. Unele persoane care se identifică drept bisexuale pot fi implicate în căsnicii care le permit relații cu parteneri de același sex sau de sex opus (pe rând sau simultan).

În ceea ce privește orientarea sexuală, nu există reguli fixe, preferințele sexuale pot demonstra asta în foarte multe moduri, totul depinde numai de individ.

De altfel, adevărat sau nu, bisexualitatea este la fel de veche precum rasă umană. 

Cum îţi dai seama dacă eşti bisexual?

Psihologii spun că bisexualii sunt perfect capabili de monogamie, să respecte o relație cu un singur partener pe termen lung și să fie extrem de mulțumiți de situație. 

Speciaţii au creat un set de teste care să măsoare "fluiditatea" sexuală a oamenilor, pe bază unor principii științifice. Doar în acest mod se poate stabili cu adevărat dacă cineva este sau nu bisexual.

Iată o parte dintre acestea, potrivit site-ului familie-relatii.acasa.ro.

Scala Kinsey 

După ore întregi de întrebări intime adresate de un psihoterapeut, o persoană confuză în privința propriei sexualități poate primi un răspuns cert. Specialistul da câte o notă reacțiilor psihologice ale individului, 0 însemnând heterosexualitate, 6 homosexualitate și 3, atracție egală către ambele sexe. Oamenii notați cu indicative de la 1 la 5 prezintă un anumit nivel de bisexualitate. 

Grila de orientare sexuală Klein 

Creată de psihiatrul bisexual Fritz Klein, grilă măsoară 7 elemente de sexualitate care reies din trecutul, prezentul și viitorul estimat al persoanei supuse testelor. 

Atracția duală 

În cartea "Dual Attraction" (n.r.-"Atracția duală") lansată de autorii Martin Weinberg, Colin Williams și Douglas Pryor, grilă lui Klein este simplificată prin trei variabile: sentimentele sexuale, activitățile sexuale și trăirile romantice. Cititorii își pot autoanaliza orientarea sexuală foarte precis. 

Graficul cu trei cercuri 

Sexologul Antonio Galarza a inventat o schema interesantă cu trei cercuri, menită să redea complexitatea sexualității umane. Specialistul aduce în discuție concepte noi, precum hetero-romantic și homo-platonic, demonstrând grafic faptul că 70%-80% dintre bărbați sunt bisexuali.

Foto: pinterest.com

M.T.
 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest