Oboseala continuă şi stresul au devenit probleme cotidiene ale acestei ere. Uneori se poate întâmpla pur şi simplu să te simţi foarte obosit şi să nu înţelegi de ce ai această stare, ştii că nu ai un motiv concret pentru care eşti extenuat sau copleşit.
articolul continua dupa recomandari
Aceste semne pot ascunde o oboseală suprarenală. Aceasta apare atunci când glandele suprarenale nu mai pot face față stresului, conform site-ului secretele.com.
De la așteptările de la locul muncă, la obligațiile de familie și la ritmul alert al orașului și al societății noastre bazate pe tehnologie, mulți dintre noi ne simțim pur și simplu asediați permanent de stres. Reacția automată de luptă-sau-fugă (fight-or-flight response) declanșată de stres și antrenată de glandele suprarenale, reprezintă o cheie pentru supraviețuirea noastră că specie. În schimb, stresul prelungit, fie că este vorba de stres fizic, emoțional, sau psihologic, epuizează glandele suprarenale și duce la insomnie, iritabilitate și oboseală.
Când glandele noastre suprarenale sunt în mod constant solicitate pentru a produce cortizol, ele devin în cele din urmă afectate. Corpul tău face tot posibilul pentru a compensa funcționarea deficitara a glandelor suprarenale, dar asta cu prețul dereglării metabolismului, a funcției inimii și a sistemului cardiovascular, a funcției sexuale, și chiar a somnului.
Cercetările au dovedit că tulburările de somn sunt direct legate de sensibilitatea crescută la hormonul de stres stimulator cortizol. Cortizolul este stimulator, ceea ce înseamnă că ne trezește și ne imprima o dispoziție de acțiune mult timp după ce factorul de stres a trecut. Din păcate, în condiții de stres prelungit, nivelul nostru de cortizol rămâne ridicat și glandele noastre suprarenale, mici glande în formă de piramidă, situate deasupra rinichilor, nu au răgaz pentru a se reîncărca.
Când nu avem parte de un somn bun pe perioade îndelungate de timp, intervin dereglări în ritmul nostru circadian. Acest lucru afectează în mod negativ serotonina și melatonina, hormoni care guvernează pofta de mâncare și starea de spirit. Cu alte cuvinte, stresul nu numai că ne menține într-o stare permanență de agitație prin creșterea nivelurilor de cortizol, dar poate duce și la un apetit crescut, cauzând obezitate și dezechilibre glicemice în sânge, care s-au dovedit a avea un impact negativ asupra stării de spirit.
Cercul vicios cauzat de stres include privare de somn, alimentație proastă și fluctuații ale dispoziției, dar este posibil să te eliberezi de aceste efecte negative respectând următoarele 6 sfaturi care vizează rutină ta zilnică:
1. Nu sări niciodată peste micul dejun
Creează-ți un obicei din a mânca un mic dejun bogat în proteine și cu conținut ridicat de fibre în fiecare dimineață pentru a stabiliza nivelurile zahărului din sânge și a sprijini vigilență mentală. â
2. Mănâncă regulat
Este important să menții un ritm biologic sănătos după un mic dejun hrănitor. Săritul peste mese duce la iritabilitate și modificări ale dispoziției, deoarece starea de spirit se îmbunătățește și apoi se deteriorează, odată cu scăderea nivelurilor de zahăr din sânge. Încearcă să mănânci zilnic patru sau cinci meșe în porții mici, bine echilibrate.
3. Renunță la mâncarea nesănătoasă
Elimină alimentele foarte procesate și rafinate din dietă ta. Acestea includ gustările dulci, produsele alimentare prăjite, carnea procesată și produsele preambalate, cu aditivi, conservanți, coloranți și agenți de aromatizare. Aceste alimente privează organismul de nutrienții de care are nevoie pentru a sprijini o funcție suprarenala sănătoasă. Glandele noastre suprarenale funcționează optim atunci când se asigură un aport adecvat de zinc, mangan, vitamină C, și vitamine B, care se regăsesc în alimentele vegetale cu frunze închise la culoare.
4. Elimină stimulentele
Spune la revedere cafeinei, această te ține o vreme în priză, dar în urmă te face să te simți epuizat! A te pune în mișcare cu cafea, ceai, suc, și băuturi energizante va duce inevitabil la un colaps. Aceste forme nesustenabile de energie stimulează în exces glandele suprarenale și reprezintă, de asemenea, surse inutile de zahăr și calorii.
5. Încearcă suplimentele alimentare pe bază de ierburi
Plantele adaptogene că maca, ashwaganda și rhodiola pot ajuta organismul să facă față stresului și oboselii. Pentru doze specifice ale acestor suplimente, consulta sfatul medicului tău de familie.
6. Destinde-te
Dacă ai obiceiul de a te uită la știri înainte de a te duce la culcare sau de a naviga la întâmplare pe internet, ia în calcul o schimbare a rutinei. Deconectează totul de la priză și optează pentru o baie relaxanta sau o serie de exerciții de yoga pentru a-ți relaxa corpul și mintea.
Foto: Hepta
M.T.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc