Din diverse motive, anumite femei ajung să facă avort. Fie că au rămas însărcinate întâmplător şi nu îşi doreau acest lucru, fie că au încheiat relaţia cu tatăl copilului, sau chiar din motive medicale, reprezentantele sexului frumos ajung să recurgă la această intervenţie, care nu este deloc plăcută şi nici uşoară.
articolul continua dupa recomandari
Cu toate acestea, dacă te-ai hotărât să faci un avort, cu orice preţ, trebui să fii foarte atentă, atât înainte, cât şi după intervenţie. Trebuie să respecţi cu sfinţenie sfaturile medicului pentru a evita apariţia unor eventuale complicaţii după întreruperea de sarcină.
Iată ce trebuie să faci cu 2-3 zile înainte de chiuretaj, conform site-ului sitemedical.ro.
- renunţă la contactele sexuale.
- nu îţi face spălături vaginale şi renunţă la utilizarea oricăror produse de igienă personală. Pentru toaleta organelor sexuale, utilizează doar apă caldă.
- întrerupe utilizarea oricăror medicamente sub forma de supozitoare vaginale, de tablete sau de spray-uri, dacă utilizarea lor, înainte de chiuretaj, nu a fost convenită în prealabil cu medicul tău.
- în ajunul chiuretajului, cu 8-12 ore înainte de procedură, renunţă la mâncare şi la apă. Acest lucru este necesar pentru desfăşurarea anesteziei în condiţii de siguranţă.
De asemenea, după ce ai făcut avortul, este recomdat să respecţi câteva sfauri preţioase, pentru a-ţi reface organismul după intervenţie.
Timp de două săptămâni după chiuretaj nu se permite:
- să aicontacte sexuale;
- să utilizezi tampoane vaginale (poţi utiliza doar absorbante obişnuite);
- să aplici spălături vaginale.
- să faci baie, să vizitezi sauna sau baia cu aburi (poţi lua un duş);
- să faci munci fizice grele sau exerciţii fizice intensive;
- să administrezi medicamente pe bază de acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina).
Menstruaţia după avort
Prima menstruaţie de după intervenţi poate veni cu o uşoară întârziere, după 4-5 săptămâni sau mai mult. Întârzierea menstruaţiei după chiuretaj nu este un motiv de îngrijorare. Dacă întârzierea menstruaţiei, după chiuretaj, va fi mai mare decât trei luni, trebuie să te adresezi medicului.
Avortul poate avea urmări asupra organismului tău, atât pentru o scurtă perioadă de timp, dar în anumite situaţii, această perioadă se poate prelungi.
Urmările pe termen lung constau în toate modificările care au lor la nivelul micilor cicatrici de la nivelul colului uterin care pot rămâne în urma unei intervenții de întrerupere a sarcină. Uneori, pot rămâne cicatrici chiar şi la nivelul uterului, acestea fiind frecvente în cazul avortului clasic.
Atenţie! Un lucru foarte important pe care trebuie să îl faci după ce ai făcut o întrerupere de sarcină, este să mergi la controale periodice la medicul ginecolog, pentru a efectua teste de secreţie sau dar şi testul Papanicolau. Toate acestea te vor ajuta să te menţi sănătoasă şi să detectezi eventualele probleme din timp.
Foto: healthy.kudika.ro
M.T.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc