Ţi-ai întârziat ciclul menstrual, dar nu eşti însărcinată? Ce se întâmplă de fapt în organismul tău

 

Probabil fiecare femeie a avut măcar o dată în viaţă probleme cu ciclul menstrual. În general, la vârsta adolescenţei, fetele au ciclul neregulat, dar această problemă poate să apară şi la vârste mai înaintate.

Se poate întâmpla ca perioada menstruală să întârzie, iar asta nu înseamnă neapărat că ai rămas gravidă. Dacă nu ești însărcinată, absența unui ciclu menstrual poate fi o experiență traumatizantă însoțită de simptome neplăcute precum crampe stomacale, balonare și modificări ale dispoziției.

Dacă știi sigur că nu ești gravidă, există mai mulți factori care pot cauza întârzierea ciclului, potrivit site-ului secretele.com.

Probleme de greutate
 
Una dintre cele mai frecvente cauze poate fi o pierdere bruscă în greutate. Anorexia și bulimia sunt de obicei însoțite de probleme de întârziere a ciclului. Subponderalitatea (chiar și o slăbire de numai câteva kilograme poate creă probleme) produce modificări semnificative în organism, care se manifestă inclusiv prin întârzierea ciclului.
 
Stres și anxietate
 
Este binecunoscut faptul că stresul cauzează sau favorizează apariția a numeroase boli, iar pierderea temporară a ciclului menstrual se poate datora inclusiv acestui lucru. încearcă să te relaxezi și să te odihnești mai mult și ia măsuri de reducere a stresului.
 
Probleme de tiroidă 

Glandele tiroide reglează metabolismul. Hipotiroidismul și hipertiroidia pot provocă dezechilibre menstruale și pierderea ciclului.

Ovare polichistice
 
Sindromul ovarelor polichistice este, și el, o cauza frecvență a acestor probleme. Se recomanda să consulți sfatul unui medic specialist și să faci controale medicale în mod regulat, întrucât acest sindrom poate avea consecințe drastice asupra sănătății organismului.
 
Boală celiaca cronică
 
Boala celiaca se caracterizează printr-o reacție imuna la consumul de gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Inclusiv această boală poate cauza întârzierea sau pierderea temporară a ciclului menstrual.
 
Medicamentele împotriva gripei sau răcelii
 
Marea majoritate a medicamentelor pentru răceală sau gripă pot întârzia ciclul menstrual. Datorită conținutului lor chimic, acestea pot întârzia cu până la 4-5 zile ciclul menstrual.

Foto: Secretele.com

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest