Top 5 activități de interior destinate familiilor care au copii

 

Dacă eşti părinte sau bunic, ştii deja că cel mic ar vrea să se joace şi să se joace şi să se joace… în parc, de preferat, sau în oricare alt spaţiu deschis în care poate cunoaşte şi alţi copii. Totuşi, mai ales dacă a început deja să păşească pe drumul cunoaşterii, începând grădiniţa sau şcoala, trebuie să i se stabilească un echilibru. Multe dintre activităţile de interior îi vor fi foarte utile atât pentru a-şi dezvolta bagajul de cunoştinţe, cât şi pentru a dezvolta un ataşament securizant cu întreaga familie. 

Și pentru tine, din perspectiva de părinte sau bunic, va fi o experiență cât se poate de plăcută. Pentru câteva ore dintr-o zi, ai ocazia de a te deconecta de la grijile cotidiene și de a petrece timp cu ființele cele mai dragi. Recomandările noastre nu sunt, bineînțeles, doar un punct de plecare - multe alte activități așteaptă să le descoperi! 

  • Scenetele 

În primii ani de viață, copilul are o înțelegere simbolică asupra lumii: toți stimulii externi pe care-i percepe se transformă în imagini-tip. Pentru a-i valorifica acest tip de înțelegere, dar și pentru a-l ajuta să-și însușească unele noi, îți recomandăm jocurile de rol. 

Altfel spus, roagă-l să-și închipuie că este un educator sau învățător, un alt copil, ori chiar părinte. Puteți să creați adevărate scenete, să-l faceți să intre în pielea unor personaje reale sau fantastice. În afara dezvoltării unei gândiri de tip simbolic, această activitate îi va spori imaginația în mod general și capacitatea de a empatiza în mod particular. 

  • Puzzle-urile 

Puzzle-urile sunt niște ghicitori în imagini. Doar lucrând meticulos și punând cap la cap fiecare indiciu poți ajunge la adevăr. Făcând un astfel de joc alături de cel mic, îi vei cultiva răbdarea, gândirea în spațiu și capacitatea de concentrare. În plus, dacă-i permiți să găsească piesele potrivite de unul singur, prin metoda încercării, îl vei ajuta să-și dezvolte gândirea independentă. Ca membru al familiei, cel mai bine este să-i servești drept supraveghetor, intervenind foarte rar cu un indiciu sau cu o piesă de colț bine plasată. 

  • Desenele și picturile 

Pe măsură ce copilul descoperă din ce în ce mai multe detalii ale lumii înconjurătoare, va simți nevoia să le redea în imagini. Indiferent de aptitudinea artistică, îți recomandăm să-i fii alături atunci când vrea să deseneze și, de ce nu, să ajuți la completarea imaginii. Dacă se găsește într-o dispoziție mai degrabă abstractă, puteți picta cu degetul - una dintre cele mai bune metode de a reduce stresul de zi cu zi. 

  • Filmele educative și de referință 

Atunci când stați acasă, aveți ocazia de a explora lumile puse la dispoziție de producătorii de filme pentru copii. Pline de lecții (fie că vorbim despre știință, fie că vorbim despre lecții de viață), aceste pelicule vă vor ajuta să vă consolidați relația. Totodată, tu vei ocazia de a redeveni copil și de a redescoperi mesajele esențiale ale primilor ani de viață. 

  • Lectura!

La fel de și poate chiar mai importantă decât unele dintre activitățile acestei liste, lectura îl ajută pe cel mic să-și lărgească enorm orizonturile. În afara poveștilor nemuritoare, ce trebuie să facă parte din viața lui încă de timpuriu, îți recomandăm să-l familiarizezi cu enciclopedii, dicționare și atlase.  Astfel, el va descoperi alături de tine misterele lumii și numeroase cuvinte prin care să-și exprime propriul mod de a vedea lucrurile. Lucrările de specialitate adresate copiilor sunt esențiale pentru ca el să capete cunoștințe de bază și să devină mai receptiv la lecțiile ce i se predau la grădiniță sau școală.   

Așadar, activitățile de interior nu numai că nu sunt plictisitoare, ci reprezintă niște momente-cheie în dezvoltarea copilului ca individ și ca membru al familiei. 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest