Tot ce trebuie să ştii despre pastila de a doua zi! Cum acţionează şi ce reacţii adverse poate provoca

 

Orice tânără ar trebui să se informeze corect în ceea ce priveşte metodele contraceptive înainte de a-şi începe viaţa sexuală. Acest lucru este foarte important atât pentru prevenirea sarcinilor nedorite, cât şi pentru protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Pastila de a doua zi face parte din categoria contraceptivelor de urgenţă, iar după cum spune şi denumirea ei, ar trebui să fie folosită numai în situaţii de excepţie. Această pilulă are efectul dorit numai dacă este adminitrată cât mai repede cu puţinţa de la ultimul contact sexual neprotejat. Pentru ca eficienţa ei să fie maximă, ar trebui să fie luată în primele 24 de ore, însă în prospectul de utilizare este trecut un termen limită de 72 de ore.

Pilula de a doua zi acţionează ca o explozie hormonală schimbă ritmul hormonal al organismului, ritm ce ajută la instalarea unei sarcini, conform site-ului e-fertilitate.ro. Iată ce se întâmplă după ce pastila pătrunde în organism:

- nu lasă ovalul să iasă din ovar

- împiedică fecundarea ovulului cu spermatozoizii

- împiedică embrionul să se instaleze în uter.

Trebuie să fii foarte atentă pentru că dacă ar rămas deja însărcinată, această metodă nu numai că nu va avea niciun efect, dar poate face şi rău viitorului tău copil, în cazul în care te hotărăşti să îl păstrezi.

Mare atenţie!

Această metodă nu ar trebui să devină niciodată o metodă obişnuită pentru contracepţie, iar unii medicii spun că este genul de pastilă care ar trebui luată doar o dată în viaţă, pentru că poate avea efecte adverse pentru organism. Din cauza faptului că are un conţinut ridicat de hormoni, pastila de a doua zi poate afecta sistemul reproductiv.

În general aceste pastile se găsesc pe piaţă în două comprimate: prima se administrează cât mai repede cu putinţă, dar în maxim 72 de ore după ce a avut loc contactul sexual, iar a două, la 12 ore după ce a fost administrată prima pilulă. Este foarte important să citeşti instrucţiunile de utilizare care se găsesc în pachetul pastilelor.

În cazul în care se întâmplă să vomiţi după ce ai luat prima pastilă (până în prima jumătate de oră), consultă de urgență un medic specialist. Eliminarea pastilei poate reduce efectul ei.

Avantajele folosirii pilulei de a două zi:

- Reduce riscul apariției unei sarcini nedorite

- Se poate procură ușor de la orice farmacie, nu este necesară o prescripţie medicală

- Poate fi procurata mai devreme, și folosită în cazuri de urgență (în cazul unui viol, a ruperii prezervativului, etc)

- Nu afectează fertilitatea 

Dezavantaje:

- Timpul, pentru că trebuiesc luate în timp pentru a-și face efectul. Cu cât sunt luate mai repede, cu atât efectul lor va fi mai mare.

- Nu protejează împotrivă bolilor cu transmitere sexuală

Exista posibilitatea apariţiei unor reaţi adverse

- stări de greață, vomă, amețeală, oboseală, dureri de cap 

- ciclul poate veni mai repede, sau, din contra, el poate întârzia

- următoarea menstruaţie poate fi mai abundență ori mai puțină

- dureri ale sânilor

- durere abdominală

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest