Tradiții și superstiții de HALLOWEEN! Ce NU ai voie să faci în această noapte?

 

Sărbătoarea de Halloween este vestită la americani, însă, în ultimii ani a început să fie respectată în din ce în ce mai multe state din întrega lume. Chiar dacă preoţii români consideră că este o sărbătoare păgână, care nu are nimic în comun cu cele sfinte, sunt destui oameni de la noi care se distrează grozav în această zi.

Halloween-ul se sărbătoreşte pe data de 31 octombrie şi mai este cunoscută şi sub numele de “Sărbătoarea tuturor sfinților”. Această sărbătoare este de origine celtică, fiind introdusă și în alte țări de imigranții irlandezi ai Statelor Unite ale Americii.

Celții credeau că în data de 31 octombrie spiritele intrau în comunicare cu cei vii și coborau pe pământ. Oamenii se deghizau în monștri și ieșeau pe străzi pentru a face mult zgomot și, astfel, ziceau ei, speriau spiritele rele, potrivit site-ului traditii-superstitii.ro.

Cu acestă ocazie, americanii fac pregătiri mai mari decat de Crăciun sau Paște. Totodată, cu ocazia sărbătorii de Halloween, în America a apărut și s-a dezvoltat o adevărată industrie a accesoriilor macabre: măști, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome, etc, dar și nelipsiții dovleci scobiți. Copiii se costumează și merg la colindat, din casă în casă, gazdele fiind obligate să îi primească și să le dea bomboane, altfel riscă să fie speriați de către participanți. Alți tineri, mai curajoși, merg în această noapte, a Halloween-ului, în cimitire și se distrează făcând ocultism și spiritism.

Dacă pentru americani, această zi este un prilej perfect de distracţie, iar alte popoare o privesc o consideră sărbătoare păgână, o zi în care morții părăsesc mormintele.

Românii au împrumutat parțial această sărbătoare de Halloween, în sensul că nu respectă întocmai tradițiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim și în România, prin magazine, obiectele specifice (măști, costumații, afișe, celebrii dovleci, etc ), însă puțini sunt cei care știu cu adevărat semnificația sărbătorii de Halloween. Pentru noi, ca popor, Halloween-ul este un prilej de joacă și carnaval, pe de o parte, iar pe de altă parte, un motiv de a organiza sau participa la o petrecere dedicată și de a se elibera de problemele cotidiene.

De câțiva ani însă, chiar și în State, sărbătoarea de Halloween și-a pierdut din specificul religios, chiar și din tradiții, iar superstițiile de Halloween au fost uitate și ele.

Iată câteva dintre superstițiile de Halloween care aveau cândva amploare:

- Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloween, sub pernă, o floare de rozmarin și un bănuț de argint își visa sortitul;
- Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi pași sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;
- În noaptea de Halloween se foloseau alune pentru vrăji, fiindcă diavolul era considerat culegător al acestor fructe;
- Dacă în noaptea de Halloween se întâmpla să-și zboare vreun liliac prin casă se spunea că în aceea casă sunt spirite rele;
- Celebra lumânare aprinsă în dovleac, din noaptea de Halloween,  avea menirea de a ține spiritele rele la distanță;
- Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;
- Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbești în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe și ele la masă;
- Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele și fantomele s-ar fi speriat;
- Persoanele care erau născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea și de a comunica cu spiritele, etc.

Pe lângă semnificaţiile specifice, această sărbătoare este şi profitabilă pentru unii, şi anume comercianţii, care se bucără de plin de faptul că vor creşte vânzările la produsele de profil.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest