Tradiţii şi obiceiuri de Ignat! Ce trebuie să faci ca să îţi meargă bine

 

Ignatul reprezintă momentul sacrificării porcului de Crăciun. Porcul era sacrificat în religia vechilor daci ca simbol al divinităţii întunericului care slăbea soarele în cea mai scurtă zi a anului, respectiv solstiţiul de iarnă.

Aceste obiceiuri au fost respectate din bătrâni şi încă se mai practică în zonele rurale. Uite ce trebuie să faci la tăierea porcului ca să îţi meargă bine tot anul!

Legenda tăierii porcului

Se crede că în noaptea de Sf. Ignatie Teofanul, porcul visează cuţitul cu care va fi tăiat. Tradiţia spune că în urumă cu câteva sute de ani, un bărbat pe nume Ignat şi-a ucis din greşeală tatăl cu securea atunci cand vroia să taie porcul. Dupa ce l-a înmormantat omul a părăsit satul natal, dar până la sfârşitul vietii lui, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, a visat securea în fiecare an.

Tradiţii şi obiceiuri

+ Taierea porcului este un prilej de reunire a familiei în zilele noastre. Bărbaţii injunghie şi taie porcul apoi îl parlesc cu paie strânse de peste an. 

+ Mai apoi se pune un ţol peste el iar cei mici se suie pe el să se veselească pentru ca porcul să fie mâncat cu poftă.

+ Băşica porcului se ia şi se pune la uscat cu grăunţe în ea crezându-se că după cât zgomot face atâta veselie o să fie în casă.
Dupa ce bărbatul face semnul crucii cu un cuţit pe frutea porcului si spune "Doamne ajută să-l mâncăm sănătoşi", femeia împarte carnea pe categorii. Se alege carnea pentru cârnaţi, caltaboşi, toba, pentru friptură, picioarele sunt folosite la piftie, slănina este pusă la afumat, intestinele sunt umplute cu carne proaspătă.

+ Pentru ca porcul sa fie mâncat cu plăcere toată lumea trebuie să se veselească şi să cinstească cu vin sau ţuică fiartă în jurul acestuia.

Ce e bine să faci de Ignat

+ Foloseşte sângele animalului ca să te protejezi împotriva bolilor grele.

+ Nu plânge şi nu suferi în momentul sacrificării pentru că animalul va avea carnea foarte tare iar bucatele nu-ţi vor ieşi gustoase.

+ Bucură-te de pomana porcului ca să ai tot ce-ţi trebuie pe viitor.

+ Incinge o horă şi vei petrece sărbătorile în tihnă, alături de cei dragi. 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest