Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul! Ce trebuie să faci pe 7 ianuarie

 

Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din România. Un număr impresionant de români poartă numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Ionela ori Ionica sau Ionuţ. Mai mult, există şi numeroase tradiţii pe care românii le respectă în fiecare an. Ziua de Sfântul Ioan este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte va fi trist tot timpul anului.

Sfântul Ioan este protectorul copiilor, de aceea femeile trebuie să se roage la el pentru a naşte copii sănătoşi, fără probleme fizice sau cu malformaţii.

Un obicei, din această zi sfântă se numeşte “Iordăneala”. Tinerii merg la preot pentru a lua agheasmă, în ajunul acestei sărbători. Apoi, merg în dimineața de Sfântul Ioan, la biserică. După terminarea slujbei, stau în faţa lăcaşului de rugăciune şi stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii "iordăniți" trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani. Seara se lasă cu un mare chef, iar fetele nemăritate se prind în horă şi îşi aleg ursitul.

Se mai spune totodată, conform tradiției populare, că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Foto: jurnalul.ro


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest