Traian Berbeceanu, fost șef BCCO Alba: “Am ajuns să cred că România nu își merită polițiștii!”

 

Cazul comisarului Traian Berbeceanu a ținut mai bine de 6 ani an paginile ziarelor, oferind publicului larg posibilitatea de a afla detalii uluitoare despre ițele unei adevărate “mârșăvii judiciare”, în mijlocul căreia s-a văzut prins polițistul. Ancheta, “inculparea cu orice preț” și achitarea sa ulterioară, toate aceste etape ale unei perioade tulburi din viața comisarului Berbeceanu, se află în paginile cărții sale autobiografice: “Radiografia unei mârșăvii judiciare”. 

Cine este comisarul Traian Berbeceanu? 

Traian Berbeceanu este fostul șef BCCO Alba, funcție pe care acesta a deținut-o în perioada 2005-2013. În urmă cu aproximativ 6 ani, acesta a fost nevoit să plece de la vârful Biroului pentru Combaterea Criminalității Organizate, în urma unui dosar deschis la DIICOT pe numele său. 

Acesta a fost, de altfel, și momentul declanșator al unei perioade presărate cu momente dramatice, atât pentru el, cât și pentru familia sa. Pe data de 23 octombrie 2013, fostul șef BCCO Alba a fost reținut de procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru 30 de zile, fiind acuzat de favorizarea unor grupări de crimă organizată. 

Ulterior, chiar care trebuiau să îl trimită pe Traian Berbeceanu după gratii, adică o parte a celor care au luat parte la anchetarea sa, au fost trimiși după gratii. Motivul a produs valuri de uluire și frustrare în rândurile celor care urmăreau cu interes cazul: falsificarea probelor pentru incriminarea comisarului.

“Toate aceste acțiuni au fost generate de teama că, împreună cu echipa mea, obținusem probe care ar fi putut conduce la demararea unor dosare penale pe numele unora dintre ei, la redeschiderea unor cauze în care fuseseră anterior cercetați, ori la inițierea unor cercetări disciplinare”, declara pe pagina sa de Facebook Traian Berbeceanu. 

Traian Berbeceanu: “Radiografia unei mârșăvii judiciare”

Cartea “Radiografia unei marsavii judiciare” scrisa de Traian Berbeceanu prezintă cu lux de amănunte acest caz: 

“În carte vă sunt dezvăluite modalitățile perfide și ilegale prin care reprezentanți ai unor instituții judiciare și-au dat mâna cu lideri ai crimei organizate, sprijiniți fiind de lucrători ai serviciilor de informații, urmărind inculparea mea cu orice preț pentru fapte imaginare și înlăturarea mea de la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.” spunea comisarul-sef. 

Absolvent al Universității Tehnice din Petroșani, Traian Berbeceanu povestește în cartea sa autobiografică despre începuturile carierei sale, într-un domeniu aflat la polul opus luptei împotriva criminalității organizate: învățământul. Pentru o scurtă perioadă de timp, a fost profesor la două licee, urmând astfel vocația unui alt dascăl din familie: mama sa. 

Ulterior, așa cum declara chiar el într-un interviu, soarta l-a împins către structurile de combatere a crimei organizate. “Am fost pe rând: ofițer antidrog, șef de serviciu, apoi șef BCCO Alba, una dintre cele mai puternice structuri din Poliția Română.” 

Ce face Traian Berbeceanu în prezent?

De la 1 ianuarie 2018, comisarul-șef Traian Berbeceanu s-a pensionat. Într-un interviu, acesta a dezvăluit motivele pentru care a ales să se retragă din structurile Poliției Române: 

“Nimic nu aș fi putut să îmi doresc mai mult decât să mă întorc la echipa mea, la locul meu de muncă, în funcția din care, în mod ilegal și brutal, am fost îndepărtat. Din păcate însă, soarta a avut alte planuri cu mine. În toți acești ani care au trecut de la arestarea mea nelegală, echipa mi-a fost aproape dezintegrată. Am ajuns să cred că România nu își merită polițiștii! Foarte mulți dintre colegii mei au ales să plece în alte structuri ale Poliției, dezamăgiți de cele întâmplate. Cred cu tărie că o asemenea mârșăvie judiciară nu va mai fi niciodată posibilă!”

Cartea “Radiografia unei mârșăvii judiciare”, scrisă de Traian Berbeceanu, poate fi comandată și online de pe site-ul curteaveche.ro


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest