În tradiţia populară, ouăle de Paşti sunt considerate un simbol al regenerării şi al purificării. Încondeierea ouălor este un obicei străvechi, de origine precreştină, practicat în Europa centrală şi estică.
articolul continua dupa recomandari
În tradiţia populară românească, ouăle de Paşti protejează animalele din gospodărie. Încondeierea ouălor este practicată exclusiv de femei, cu câteva zile înainte de Înviere, de obicei în „joia mare" şi „vinerea seacă".
În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare din ele având un simbol şi anume: albul semnifică puritatea, roşul semnifică viaţa, albastrul este culoarea cerului şi a apei, negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele şi aurul, însă liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea.
Tehnica încondeierii urmează un scenariu bine stabilit şi anume: se spală cu grijă coaja şi se şterge cu oţet, degresarea fiind necesară pentru prinderea uniformă a vopselei. Se fierb la foc domol aşezate culcat în apa vasului şi apoi se introduc în baia de vopsea.
L.F.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc