Varicocelul - diagnostic și tratament

 
+2 click pentru
galerie

Una dintre cauzele mai puțin cunoscute ale infertilității este varicocelul. De obicei femeile sunt cele care își fac multe investigații atunci când nu pot rămâne însărcinate, dar uneori problema de infertilitate este la partenerul lor. Din fericire, varicocelul este o afecțiune care se tratează destul de simplu și fără riscuri.

Când un cuplu nu poate avea copii, ambii parteneri trebuie să-și facă investigații medicale amănunțite. În cazul bărbatului se face și o spermogramă, pentru ca medicul să vadă care este cantitatea de spermatozoizi. Dacă această analiză arată un număr redus de spermatozoizi sau anomalii ale acestora, de vină poate fi varicocelul. Iată ce este această afecțiune și cum se poate trata:

Ce este varicocelul?

Varicocelul este o dilatare a venelor de la nivelul testiculelor. Sângele nu mai poate circula normal de la nivelul organelor genitale spre inimă, stagnează în vene, acestea se umflă și temperatura de la nivelul testiculelor crește. Din această cauză, se reduce producția de spermatozoizi și astfel apare infertilitatea bărbatului.

Cel mai des, varicocelul apare la nivelul testiculului stâng și problema poate duce la complicații, dacă nu este descoperită și tratată la timp.

Diagnosticarea varicocelului

În funcție de cât de grav este varicocelul, acesta poate fi diagnosticat prin mai multe metode. În primul rând, medicul va face un consult și va verifica starea testiculelor. Astfel, el va putea observa dacă:

  • Există venele umflate vizibile, dureroase la atingere
  • În cazuri grave, testiculul afectat de varicocel își reduce dimensiunea

Dacă nu sunt simptome vizibile ale afecțiunii, varicocelul poate fi diagnosticat printr-o ecografie testiculară.

Embolizarea varicocelului

Tratamentul pentru varicocel este simplu și sigur. Acum nu mai este obligatoriu să se intervină printr-o operație, deoarece există și o altă metodă, mai modernă: embolizarea varicocelului.

Procedura este minim invazivă și este realizată de un medic radiolog specializat în radiologie intervențională. Spre deosebire de operație, embolizarea are mai puține efecte secundare, iar pacientul se reface mai repede.

Embolizarea se face cu anestezie locală. Medicul face o mică incizie în zona inghinală și introduce în vena femurală o teacă specială, prin care vor trece mai multe catetere. Acestea vor fi introduse până la nivelul venelor testiculare afectate de varicocel.

Întreaga procedura va fi realizată sub ghidaj radiologic și va fi folosită o substanță de contrast care va permite vizualizarea vaselor de sânge din această zonă. Apoi, medicul va introduce prin catetere anumite substanțe sau mici dispozitive care vor bloca venele inflamate și astfel vor permite o circulație normală a sângelui.

Intervenția durează aproximativ o oră. Nu este dureroasă, dar poate exista un disconfort timp de câteva zile, iar pacientul va trebui să învețe cum să-și îngrijească incizia, până la vindecarea completă. Internarea nu durează mai mult de o zi. Procedura are o rată de succes de 90%, însă pacientul trebuie să știe că varicocelul nu dispare imediat, ci treptat, lent, în 8-12 săptămâni.

Embolizarea varicocelului este o metodă sigură și eficientă de tratament, dar decizia este a medicului, iar recomandarea se face numai în urma unor analize amănunțite.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest