Vrei să pictezi pe pânză? Iată câteva recomandări utile

 

Pictura pe pânză este o activitate foarte plăcută dacă vrei să te relaxezi în timp ce faci și ceva creativ, handmade. Poți picta pe diferite obiecte, dar pictura pe pânză îți conferă mai multă libertate, pentru că poți decora astfel haine sau chiar genți. Dacă vrei să obții însă cele mai bune rezultate, trebuie să cunoști câteva trucuri de care să ții cont atunci când pictezi pe pânză.

Ce vopsea trebuie să folosești

Primul aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este alegerea vopselei potrivite. Din fericire, pentru a picta pe pânză nu trebuie să folosești produse scumpe sau greu de găsit. Poți obține rezultate foarte bune chiar și cu acuarele care costă de la 8 lei. 

Ca să-ți iasă un desen deosebit trebuie să ții cont însă de alte detalii, pe care puțini le cunosc: testează mai întâi modul în care se comportă o anumită acuarelă atunci când se usucă. Vezi cum își schimbă culoarea și cât de mult o poți dilua ca să obții nuanța dorită fără a pierde din intensitate. Poți face diferite experimente pe o bucată de pânză aleasă special în acest scop. În acest fel, vei ști dinainte care este cea mai potrivită culoare, cum o poți obține și nu vei strica o pânză bună cu un desen nereușit.

Care este tipul de pânză recomandat

Poți să pictezi pe orice tip de material textil. Ai liber la creativitate și poți picta inclusiv pe lână, mătase, dar și pe unele materiale sintetice. Cu siguranță însă, cel mai ușor va fi să pictezi pe o pânză din bumbac, care a fost mai întâi bine călcată. Pe acest material orice tip de vopsea o să adere mult mai bine. Un alt aspect de care ar fi bine să ții cont: alege o pânză de culoare deschisă, pentru ca desenele tale să se vadă cât mai bine. Este mult mai greu să pictezi pe o pânză închisă la culoare, dar dacă vrei neapărat să încerci asta, aplică mai întâi pe ea un strat de alb sau o altă culoare foarte deschisă și începe să desenezi peste acest strat, după ce s-a uscat foarte bine.

Fixează vopseaua pe pânză

După ce ai terminat de desenat și s-a uscat bine vopseaua, aceasta trebuie fixată pe pânză cu ajutorul căldurii. În acest fel, desenul nu se va șterge și nu se va întinde atunci când speli sau porți haina pe care ai decorat-o. Procedura de fixare este foarte simplă. Așteaptă cel puțin 24 de ore, ca să te asiguri că vopseaua s-a uscat foarte bine, apoi folosește un fier de călcat pentru fixarea desenului. Ai însă grijă să respecți indicațiile de pe eticheta vopselei folosite, dar și de pe haină, ca nu cumva să se ardă dacă folosești fierul încins la o temperatură prea mare.

Cum întreții corect pânza pictată

Dacă vrei să fii sigură că desenul tău va rezista cât mai mult pe pânză, materialul trebuie să fie întreținut cu mare grijă. Folosește un ciclu de spălare pentru rufe delicate și un program de uscare la o temperatură mai scăzută. Ideal ar fi să speli manual aceste materiale și să le lași să se usuce singure, natural, după ce le pui pe sfoară. Mare atenție însă! Multe vopsele se vor decolora în timp dacă le expui la soare, prin urmare încearcă să le protejezi și să nu le lași în lumina directă a soarelui atunci când le pui la uscat.

Iată cum poți obține cele mai bune rezultate atunci când vrei să pictezi pe pânză. Dacă vei ține cont de toate aceste recomandări, desenele tale vor fi deosebite și vor rezista mult timp.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest